Peter Fankhauser, de Zwitser die sinds 2014 bestuursvoorzitter was van Thomas Cook, is gisteren hard ondervraagd door leden van een speciale commissie van het Britse Lagerhuis. Fankhauser verontschuldigde zich voor het dramatische faillissement waardoor meer dan twintigduizend mensen hun baan kwijtraakten en honderdduizenden vakantiegangers werden gedupeerd. Fankhauser zei te overwegen een deel van zijn salaris terug te geven.
Topmanagement Thomas Cook gedaagd voor tv-tribunaal voor televisie
Met beveiligers, tv-camera’s en boos kijkende voormalige medewerkers geüniformeerd in het publiek leek de bijeenkomst op een tribunaal. Samen met vier collega’s uit het topmanagement moest voormalig bestuursvoorzitter Peter Fankhauser verschijnen voor een parlementscommissie die onderzoek verricht naar het plotselinge bankroet van de touroperator. Het in 1841 opgerichte Thomas Cook was de oudste en een van de grootste reisorganisaties ter wereld. Het bedrijf ging op 23 september onverwacht failliet. Een paar weken eerder was er nog een akkoord met een grote Chinese investeerder bekendgemaakt.
Is ceo Thomas Cook bereid geld terug te geven aan belastingbetalers?
Tegenover de parlementariërs trok Fankhauser ruiterlijk het boetekleed aan. ‘Het spijt mij zeer dat we niet in staat zijn geweest om dit iconische merk te behouden.’ De gewezen ceo verklaarde tevens dat hij zich ‘onvermoeibaar had ingezet voor het succes van dit bedrijf.’ Commissievoorzitter Rachel Reeves, een lid van de Labour Party, vroeg of de topman bereid was geld te geven aan de belastingbetalers die opdraaien voor de kosten van de massieve repatriëringsoperatie die de overheid moest ondernemen om 150.000 overal op de wereld gestrande toeristen op te halen.
Top Thomas Cook ontving dertig miljoen pond aan salarissen en bonussen
De drie laatste directeuren van de al jaren verlieslijdende reisgigant hebben zichzelf bijna dertig miljoen pond aan salarissen en bonussen uitgekeerd, zo werd eerder al bekend. Sinds hij in 2014 aan het hoofd van de onderneming kwam te staan, ontving Fankhauser acht miljoen pond. De ex-bestuursvoorzitter antwoordde dat hij begrip had voor het sentiment bij het publiek en bij zijn collega’s maar dat zijn falen maar één kant van het verhaal was: ‘Er waren meerdere partijen die moesten bijdragen aan de totstandkoming van de deal.’ De Zwitser zei te gaan ‘overwegen wat terecht zou zijn’.