Actuele informatie over faillissementen en surseances

Chinezen kopen merknaam Thomas Cook

Door:
Henk Hanssen
  |  6 november 2019
De Thomas Cook Group is failliet, lange leve Thomas Cook! Het Chinese conglomeraat Fosun neemt de rechten op het merk Thomas Cook – de oudste naam in het wereldtoerisme – over voor bijna dertien miljoen euro.

Fosun was al grootste aandeelhouder 

Het vanuit Hong Kong en Shanghai opererende Fosun was de grootste aandeelhouder van de Thomas Cook Group. Eerder dit jaar investeerden zij 450 miljoen pond in de Britse reisonderneming. Toen later bleek dat Thomas Cook nog eens 150 miljoen pond tekort kwam, haakten de Chinezen af. Omdat ook de Britse regering nul op het rekest gaf, bleef er geen andere mogelijkheid dan een faillissement over.

Miljardeninvesteringen van de Chinese Warren Buffet 

Sinds 2010 heeft Fosun in diverse sectoren miljardeninvesteringen gedaan. Zo werden onder meer het Canadese Cirque du Soleil, de Engelse voetbalclub Wolverhampton Wanderers, het Amerikaanse luxe modemerk St. John en de eveneens Amerikaanse verzekeraar Meadowbrook overgenomen. In juli dit jaar verwierf Fosun het volledig eigendom van het Franse Club Med. Ceo Guo Guangchang, die wordt beschouwd als de Chinese Warren Buffet, is overtuigd van de winstkansen die het sterk toenemende toerisme vanuit China biedt.


Toegang tot sociale media-accounts van Thomas Cook

Met de uit de boedel gekochte merknaam Thomas Cook kan Fosun verder gestalte geven aan deze ambitie. De overeenkomst omvat ook de merknamen Casa Cook en Cook’s Club. Daarnaast krijgt Fosun toegang tot de software, de websites en de sociale media-accounts van de omgevallen reisorganisatie. Ook de Britse reiswinkels van Thomas Cook zijn in andere handen overgegaan, evenals de Ving Group, het onderdeel dat zich richtte op de Scandinavische markt.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland