Actuele informatie over faillissementen en surseances

Varkensboer verslaat curator en mag twee ton houden

Door:
Henk Hanssen
  |  24 april 2019
Een zich al jaren voortslepende juridisch gevecht rond de boedel van een Twentse varkensfokkerij is gisteren geëindigd in een overwinning voor de boer. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaalde dat Almelose fokker Jan Dekker recht heeft op bijna twee ton. De curator meende dat dit geld tot de boedel behoorde.

Gedwongen verkoop varkensfokkerij

De oorsprong van het conflict ligt bij een andere varkensboer, Richard O.L uit het Twentse dorp Geesteren. In 2012 ziet O. L. zich genoodzaakt om zijn varkensfokkerij te verkopen. De zaken gaan slecht. De bank dwingt hem afstand te doen van het gehele bedrijf, inclusief het woonhuis, de opstallen en de veestapel. In augustus 2012 slaagt O.L. erin een koper te vinden. Het is Jan Dekker, een collega uit het nabijgelegen Almelo. Dekker neemt de complete fokkerij over voor 650.000 euro.

Terugkoopregeling

Daarnaast komen de mannen een bijzondere regeling overeen. Tot april 2014 behoudt O.L. het recht om ‘zijn’ bedrijf terug te kopen. De prijs blijft gelijk, er worden alleen wat kosten bij opgeteld. O.L. mag de fokkerij ook blijven exploiteren, op voorwaarde dat hij aan Dekker een maandelijkse vergoeding van 6500 euro overmaakt. Wanneer de varkensboer toch niet in staat blijkt het bedrijf binnen de overeengekomen termijn terug te kopen, zal hij met zijn gezin de boerderij verlaten, zo spreken ze af.


Kort geding

In de periode die volgt lukt het O.L. niet om de fokkerij beter te laten renderen. Collega Dekker begrijpt dit niet. Via een kort geding eist hij dat O.L. de veestapel blijft onderhouden en niet overgaat tot verkoop van het vee. Dekker verliest. De rechter bepaalt wel dat O.L. bij verkoop de opbrengst op een geblokkeerde notariële regeling moet storten. Daarop wordt ook het saldo van deze rekening inzet van een juridische strijd. Nadat O.L. de hele veestapel van de hand heeft gedaan, staat er een bedrag op dat aangroeit tot ruim 190.000 euro.

Schrale troost

Drie partijen claimen de rechtmatige eigenaar te zijn van deze som. O.L., Jan Dekker én curator Eddy Kolkman die opkomt voor de schuldeisers van Riola bv, de inmiddels gefailleerde vennootschap van O.L. Kolkman meent dat de opbrengst tot de boedel behoort. Dekker stelt dat het geld hem toekomt: in 2012 heeft hij het vee immers gekocht van O.L. Na lang juridisch getouwtrek krijgt Dekker uiteindelijk gelijk van het hof. Het vonnis is een schrale troost voor de boer uit Almelo. Hij heeft bitter weinig plezier gehad van zijn aankoop. In 2015 was een groot deel van de inmiddels leegstaande boerderij al afgebrand.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland