Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Allerlaatste kans voor Blokker

Door:
Henk Hanssen
  |  3 april 2019
De huidige bestuursvoorzitter Michiel Witteveen wordt de nieuwe eigenaar van Blokker Holding. Via een bijzondere financiële constructie neemt hij het bedrijf over van de familie die het in 1896 oprichtte. Om zijn opdracht – het redden van de winkelketen – uit te kunnen voeren, krijgt hij van de familie een niet nader genoemd bedrag mee.

Verlies verzeventienvoudigd

Blokker Holding kampt de laatste jaren met fors oplopende verliezen. 2014 liet een negatief resultaat zien van 20 miljoen, drie jaar is het verlies verzeventienvoudigd tot 344 miljoen. Het concern tekende daarbij aan dat 154 miljoen van dit bedrag opzij was gezet voor eenmalige herstructureringskosten. In de laatste jaren zijn bijna alle ketens – onder meer Leen Bakker, Xenos, Casa, Bart Smit en Intertoys – afgestoten of verkocht.

‘Andere optiek beter’

In november 2018 maakte de holding bekend ook haar meerderheidsbelang in de Blokkerwinkels te willen verkopen. ‘Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familie-optiek, en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen,’ zei bestuursvoorzitter Michiel Witteveen bij die gelegenheid tegen het Financieele Dagblad. ‘Gelukkig ziet de familie dat ook in. Een frisse wind en nieuwe ideeën kunnen een bedrijf naar een nieuwe fase helpen.’

‘Huisvader’ Witteveen

Nu er geen geschikte overnamekandidaat is gevonden krijgt Witteveen de kans om aan zijn eigen woorden gestalte te geven. Door het concern in handen te geven van de ‘goede huisvader’ Witteveen hopen Ab Blokker, broer van de legendarische in 2011 overleden Jaap Blokker, en zijn schoonzus Els Blokker-Verweij, hun nalatenschap veilig te stellen.

Echte retailfamilie

Ook Witteveen komt uit een retailfamilie die kan bogen op een lange historie. In 1883 begon zijn overgrootvader in Heerenveen een manufacturenwinkel. In de jaren zestig richtte Witteveens vader Joop de modeketen Claudia Sträter op. De interesses van zoon Michiel gingen vooral uit naar investeringen in winkels en vastgoed. Eind 2017 werd hij tot commissaris bij Blokker benoemd. Volgens De Telegraaf krijgt de nieuwe eigenaar 280 miljoen euro mee om het concern op een winstgevend spoor te zetten. Een ding is zeker: een rustige oude dag kan de 65-jarige president-commissaris voorlopig vergeten.

Meer faillissement nieuws
Game Mania krijgt uitstel van betaling Entertainment Business | zaterdag 22 juni 2024
Machinebouwer Tjalma is failliet trekkeronline | zaterdag 22 juni 2024
'Duetz en Adam Brandstores vragen faillissement aan' Fashion United | zaterdag 22 juni 2024
Kindcentrum Baloe failliet Leidsch Dagblad | donderdag 20 juni 2024
K+R Interior Concepts failliet interieurjournaal | donderdag 20 juni 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland