Roland Kahn, oprichter van de vorige week failliet verklaarde modeketen CoolCat, profileert zich graag als een menselijke en royale ondernemer. Maar volgens onze columnist Robert Jan Blom gaat achter dit beeld een harde zakenman schuil ‘die bij elk faillissement, elke onbetaalde factuur en elke ontslagen werknemer krokodillentranen huilt’.
CoolCat draaide met verlies
Vorige week vroeg Roland Kahn het faillissement aan van zijn winkelketen CoolCat. In een interview verklaarde Kahn dat CoolCat al jarenlang met verlies draaide. In november 2016 ging een andere keten van Kahn failliet, MS Mode. Het lukte hem om voor deze damesmodewinkels een zogenoemde ‘doorstart’ te bewerkstelligen. Voor CoolCat lijkt het echter einde oefening. In datzelfde vraaggesprek merkte Kahn op dat hij het niet kon maken om MS Mode failliet te laten gaan en voor CoolCat eerder faillissement aan te vragen. Reden: ‘Ik kan die mensen toch niet op straat zetten.’ Bij deze en andere gelegenheden laat Kahn zich graag kennen als een menselijke, vriendelijke en goedgevige ondernemer. In de krant wordt bijvoorbeeld ook gesteld dat Kahn te prijzen valt omdat hij de winkels zo lang heeft weten open te houden.
Perspectief werknemer
Is het inderdaad zo prijzenswaardig om een verliesgevend bedrijf te laten doordraaien? Het is maar net vanuit welk perspectief je dit bekijkt. Ben je werknemer en weet je dat je niet gemakkelijk een andere baan zult vinden, dan ben je natuurlijk blij met elke dag waarop de winkeldeur open gaat. Voor leveranciers en andere schuldeisers daarentegen kan een ten dode opgeschreven bedrijf beter vandaag dan morgen de poort sluiten. Hoe langer een ondernemer wacht, hoe minder er in de boedel belandt en hoe groter de kans dat hun rekeningen onbetaald blijven. Wanneer je als leverancier meerdere verlieslijdende afnemers als klant hebt, kan ook joúw bedrijf in gevaar komen.
Personeel ontslagen
Voor Kahn waren de werknemers van MS Mode belangrijker dan de schuldeisers. Om een doorstart te faciliteren paste hij weliswaar miljoenen uit zijn privévermogen bij maar de schuldeisers konden fluiten naar hun centen en een deel van het personeel werd wel degelijk ontslagen. In 2016 liet Kahn aan de pers weten dat het faillissement van MS te wijten was aan mismanagement en onvoldoende controle op de bedrijfsvoering. Het was ook een zelfverwijt, mede ingegeven doordat hij zo graag V&D wilde overnemen en daar (te) veel tijd in stak. In een medium liet hij optekenen dat de problemen van de modeketen te maken hadden met de zachte winter. Bij het faillissement van CoolCat verklaarde Kahn weer dat de te lange en te warme zomer het bedrijf parten speelde.
Kroegverhalen
Het zijn onduidelijke kroegverhalen. De tegenslagen hebben nauwelijks gevolgen voor de steenrijke Kahn. Immers, ten tijde van het faillissement van MS Mode kocht hij wel voor een half miljoen euro de naam V&D en nu doet hij alsof V&D nog gewoon bestaat. De consument krijgt zeer geregeld digitale reclamefoldertjes toegestuurd. Kahn is niet meer of minder dan een in beginsel geslaagde, welgestelde ondernemer die bij elk faillissement, elke onbetaalde factuur en elke ontslagen werknemer krokodillentranen huilt. Continu probeert hij zijn mislukkingen op andere factoren te schuiven. Voor zijn eigen familie heeft hij weliswaar miljoenen verdiend maar in vergelijking met alle andere (failliete) ondernemers is Kahn geen uitblinker. Ook hij maakt forse fouten, spreekt hij voortdurend over ‘doorstarten’ (in wezen een holle term, failliet is failliet), ontslaat hij personeel, laat hij banken en andere schuldeisers voor zijn mismanagement opdraaien en vervolgt intussen vrolijk zijn ondernemersweg.
Te winderige herfst
Juist deze week werd (opnieuw) geklaagd over het misbruik van het bankroet door ondernemers die enkel failliet gaan om van personeel en schuldeisers af te komen en vervolgens onder het mom van een ‘doorstart’ de activiteiten voortzetten. Wat moet dat heerlijk zijn, een streep zetten door al die rekeningen en dan ook nog worden geprezen omdat je ‘het lef’ hebt om door te starten. Naast het afgeslankte MS Mode heeft Kahn nog een aantal bedrijven: America Today, Sapph, V&D Digitaal en een deeltje van de Bijenkorf. Als ik bij een bedrijf van Kahn zou werken, zou ik razendsnel elders gaan solliciteren. Anders sta je voor je het weet op straat vanwege een sneeuwloze winter, een te winderige herfst, een paar vrieskoude nachten in het voorjaar of een bank die de stekker eruit trekt. Een ondernemer die krokodillentranen huilt is per definitie niet te vertrouwen.
Robert Jan Blom