Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Faillissement CoolCat uitgesproken

Door:
Henk Hanssen
  |  20 maart 2019
De rechtbank Midden-Nederland heeft gisteren het faillissement uitgesproken van CoolCat Fashion bv. Bij de veertig jaar oude tienermodeketen van de Amsterdamse ondernemer Roland Kahn werken een kleine twaalfhonderd mensen verspreid over 105 vestigingen. De winkels en de webshops blijven voorlopig open.
Gerelateerde dossiers:

Vader Kahn failliet

CoolCat eindigt zoals het ooit begon: met een faillissement. Toen de zaak van zijn vader failliet ging en thuis, mede door de scheiding van zijn ouders, de armoe toesloeg, nam de jonge Roland Kahn zich voor ooit een modewinkel te beginnen gericht op kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Een zaak waar ouders ondanks hun smalle beurs toch coole kleding voor hun kroost konden kopen. In 1979 was het zover. Op de Amsterdamse Nieuwendijk opende Kahn de eerste CoolCat-winkel.

CoolCat: fundament van een imperium

Na een moeilijk begin (‘In 1980 stortte de markt in,’ zei hij in een interview) wist Kahn de zaak uit te bouwen tot een keten die zich bleef onderscheiden met frisse mode voor betaalbare prijzen. Met CoolCat legde hij het fundament voor een heus imperium waar ook damesmodeketen MS Mode, America Today en lingeriemerk Sapph toe behoren. Begin 2016 trachtte Kahn met een aantal andere ondernemers V&D over te nemen, de poging strandde. Later dat jaar volgde nog een tegenslag: MS Mode raakte in liquiditeitsnood. Huisbankier Rabobank beëindigde de kredietrelatie en de keten ging failliet.

Warme nazomer oorzaak faillissement

Met een nieuwe investering van Kahn maakte het afgeslankte MS Mode in januari 2017 een succesvolle doorstart. Of dit scenario ook voor CoolCat zal opgaan, is vooralsnog afwachten. Een woordvoerder van de onderneming wijst naar het weer als oorzaak van het faillissement. De warme nazomer maakte dat de herfstcollectie bleef hangen en de winter van 2019 was niet streng genoeg om de gevoerde jacks te laten verdwijnen. CoolCat draaide al een tijd met (licht) verlies. Slecht renderende winkels werden afgestoten. Een half jaar geleden verklaarde directeur Lilian Vos in het FD dat ze hoopte in 2019 weer winst te kunnen maken. Mr. D.J. Bos van CMS Derks Star Busmann in Utrecht is tot curator benoemd.

Meer nieuws over dit onderwerp
Inventaris failliet Coolcat wordt geveild Retail trends | 27-05-2019
De krokodillentranen van Roland Kahn Robert Jan Blom | 27-03-2019

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland