Actuele informatie over faillissementen en surseances

Grootste verliezers van 2018 Top-4

Door:
Henk Hanssen
  |  2 januari 2019
Vooruit, nog één lijstje dan. Niet van de beste, de hoogste en de grootste van het afgelopen jaar. Maar van de meest opvallende verliezers van 2018. Als afschrikwekkend voorbeeld van hoe het níet moet. En, zie nummer 3, ter inspiratie van hoe het ook kan. Gelukkig nieuwjaar!

1. Mark Zuckerberg

In het exclusieve clubje der miljardairs werd op Oudjaarsavond met onverholen meelijwekkende blik gekeken naar Mark Zuckerberg. De suikerberg van de baas van Facebook is flink gesmolten, zo gniffelden collega-rijkaards links en rechts. Als gevolg van een reeks schandalen over privacy – waaronder de verkoop van persoonsgegevens aan de Trump-campagne – is de waarde van het Facebook-aandeel voor het eerst sinds de markintroductie in 2012 gedaald. En fors ook, met 26 procent. Gevolg: op 31 december 2018 was de 34-jarige Zuckerberg 17,5 miljard euro armer dan op 1 januari van hetzelfde jaar. Andere memorabele losers op de biljonairsindex van Bloomberg zijn Andrej Babis, de Trumpachtige premier van Tsjechië, de Russische aluminiumtycoon Oleg Deripaska en Alibaba-ceo Jack Ma.

2. De Bitcoin

Wie begin 2018 bitcoinloos op een nieuwjaarsborrel verscheen deed er verstandig aan zich achter een nog niet opgeruimde kerstboom te verschansen – of, beter nog, om af te zeggen. Alleen notoire sukkels hadden de afgelopen jaren niet zien aankomen dat het kopen van een bitcoin de best mogelijke investering was die je maar bedenken kon. Alleen al in december 2017 steeg de prijs van een bitcoin met ruim 9200 dollar, van 10.732 naar 19.000 dollar. Een jaar later, op Oudjaarsavond 2018, konden de sukkels breed grijnzend hun ergernis van zich afschudden. De bitcoinevangelisten van weleer waren uitgepraat en uitgeblust. Na een daling van 72 procent kon de bitcoin naast de zeventiende-eeuwse tulpenmanie worden bijgezet in de annalen der windhandel.


3. Saki uit Nürnberg

Het welverdiende brons gaat naar de 40-jarige Saki uit Nürnberg die dit jaar een zeer letterlijke invulling gaf aan het begrip ‘grootste loser’. De Duitser met Griekse wortels verloor maar liefst 94,5 kilo aan lichaamsgewicht en won daarmee glansrijk de finale van het populaire afvaltelevisieprogramma ‘The Biggest Loser’. Door een strikt regime van sport en beweging te volgen, ging hij terug van 190 naar 95,5 kilo schoon aan de haak. Zijn doorzettingsvermogen leverde hem een prijs van 50.000 euro op. Saki liet zijn gewicht uit de hand lopen nadat hij en zijn zwangere vrouw betrokken raakten bij een dramatisch auto-ongeluk. Zij overleefden, het ongeboren kind niet. 

4. De beurs van Shanghai

De trotse Chinezen kenden het slechtste beursjaar van het afgelopen decennium. Op de belangrijkste beurzen van Shanghai en Shenzhen moesten de indexen flink inleveren: Shanghai ging 24,6 procent terug, Shenzhen zelfs met 34 procent. Redenen: de afkoelende Chinese economie en de door Trump ontketende handelsoorlog. Andere opvallende verliezers waren de Duitse DAX die door de perikelen rond de auto-industrie en de neergang van Deutsche Bank (-52 procent) 18 procent aan waarde verloor en de Bel-20 van Brussel die bijna twintig procent moest toegeven. De AEX wist de schade te beperken tot een verlies van 10,4 procent.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland