Actuele informatie over faillissementen en surseances

Nieuwe hoop voor 2019

Door:
Robert Jan Blom
  |  2 januari 2019
Onze columnist Robert Jan Blom heeft een grondige hekel aan goede voornemens. Toch bezwijkt ook hij dit jaar voor deze gewoonte. Omdat hij af wil zijn van ‘hersenloze aanmoedigingen over het temmen van mijn buik’ spreekt hij zijn hoop uit voor 2019. Zet u schrap!

Besmet door goede voornemensvirus

Ik ben geen hemelbestormer. Ik krijg al jeuk als iemand mij voor optimist verslijt. Toch blijk ik niet geheel immuun voor het verschijnsel der goede voornemens. Tot mijn eigen teleurstelling raak ook ik met dit virus besmet. Althans, ik doe alsof. Waarom? Omdat ik niet steeds wil uitleggen waarom ik geen goede voornemens maak. Met mijn onhandige gestamel over onderzoeken waaruit blijkt dat de meeste goede voornemers op 3 januari een sigaret opsteken en halverwege de maand besluiten het proefabonnement op de sportschool niet te verlengen, oogst ik enkel hersenloze aanmoedigingen over het temmen van mijn buik en de aanschaf van pseudohandige apps die je voetstappen noteren. Genoeg van dat geleuter. Wie mij naar mijn goede voornemens vraagt, krijgt dubbel en dwars antwoord en wel in de vorm van hoop. Zet u schrap, hier gaan we!

Geen rare hypes meer

Ik hoop dat 2019 ons verlost van rare hypes zoals de run op digitale munten (bitcoins) die enkelen rijk maken en velen armer. Ik hoop dat het verschil tussen arm en rijk niet toeneemt zodat eenieder daadwerkelijk kan meeprofiteren van onze florerende economie. Ik hoop dat bankdirecteuren die de wet minachten en honderden miljoenen zwart geld accepteren voortaan in de cel verdwijnen. Ik hoop dat de farmaceutische industrie tot het inzicht komt dat zij geen € 200.000 kan vragen voor de medicijnenbehandeling van één patiënt.

Spammers? De kerker in!

Ik hoop dat procederen ook mogelijk blijft voor mensen die geen € 400 per uur aan een advocaat kunnen betalen. Ik hoop dat de strafmaat voor cybercrime fors wordt verhoogd. Digitale afpersers? Vijf jaar op water en brood! Spammers? Gooi ze in de kerker! Ik hoop dat de transitie naar een duurzamer land voor iedereen betaalbaar blijft. En dat de luchtvaartsector eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt en ophoudt met geblabla over ‘CO2-neutrale groei vanaf 2020’. Ik hoop dat lieden die politici bedreigen voor jaren de bak ingaan. Ooit werd ik als wethouder bedreigd met een poederbrief en de dood.


Geen geld meer naar voetbalclubs

Ik hoop dat werkgevers hun medewerkers weer aanstellen op basis van onbepaalde tijd. Ik hoop dat gemeenten en andere overheden geen geld meer stoppen in professionele voetbalclubs en theaters die nauwelijks worden bezocht. Ik hoop dat Den Haag beter oplet bij het verdelen van het budget voor ontwikkelingshulp zodat er geen geld meer wordt afgestaan aan duistere organisaties die oorlog voeren, dorpen in brand steken en de plaatselijke bevolking afmaken. Ik hoop dat Nederland de handelsbetrekkingen verbreekt met landen waar overspel en homoseksualiteit met de dood worden bestraft. Ik hoop dat drugshandelaren keihard worden aangepakt. Ik hoop dat de schuldenproblematiek wordt opgelost, niet van personen die te dure auto’s kopen maar van mensen die in de schulden zijn geraakt door echtscheiding en absurd hoge huren.

Elfstedentocht

Ik hoop dat gevangenen niet langer na twee derde van hun straf kunnen vrijkomen maar dat deze misdadigers ook echt levenslang krijgen. Ik hoop dat werkgevers ook bereid zijn oudere werklozen aan te nemen (en niet alleen voor enkele weken of maanden). Ik hoop dat mensen (vooral ouderen) zich minder eenzaam zullen voelen. Ik hoop dat er weer een Elfstedentocht gehouden kan worden. Ik hoop zoveel méér maar niet al mijn wensen passen in deze column. Ik hoop in elk geval op geluk voor iedereen. Jawel, dat is een utopie maar laten we in elk geval ons best doen.

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland