Actuele informatie over faillissementen en surseances

Laat zzp’ers het gewoon zelf uitzoeken!

Door:
Robert Jan Blom
  |  5 december 2018
Pensioenakkoord dood en begraven? Nee hoor. Wanneer vakbondsleiders het kunnen opbrengen om de wensen van zzp’ers te respecteren, kan de historische overeenkomst tussen werkgevers en werknemers morgen al getekend wordt, betoogt onze columnist Robert Jan Blom: ‘Handen af van de zzp’er! Willen zij geen pensioen? Prima! Ze kiezen daar toch zelf voor?’

Ontroerend

Heel ontroerend hoor, de meelevende manier waarop de vakbonden laatst de kans op een historisch pensioenakkoord verspeelden met als argument dat er voor al die arme zzp’ers niets geregeld was. Ik begrijp alleen niet wat de bonden dachten te bereiken met dit ietwat schijnheilige vertoon van meelevendheid. Overeenstemming lag immers binnen handbereik. Werkgevers, politici van links tot rechts, minister Koolmees en premier Rutte: iedereen had zich tot het uiterste ingespannen om partijen tot elkaar te brengen. Alle betrokkenen waren ervan doordrongen dat het na vier jaar praten de hoogste tijd was om ferme handtekeningen te zetten. Het pensioenstelsel is niet meer toegesneden op de veranderde arbeidsmarkt. En als de regels rond de verplichte dekkingsgraden niet worden aangepast moeten de fondsen met ingang van 2020 gaan korten op de pensioenen. Een zeer onwenselijke situatie.

Vakbonden negeerden belangen van hun leden

Miljoenen werknemers hadden direct baat kunnen hebben bij dit akkoord. Maar zelfs dat besef was niet besteed aan de dwarsliggende vakbonden. Zij negeerden de belangen van de meerderheid van hun leden en kozen ervoor om een hand uit te steken naar werkenden die helemaal niet geholpen willen worden. Misschien moet FNV-voorzitter Han Busker de Van Dale er eens bijpakken en bladeren naar de betekenis van het woord ‘zelfstandig’. ‘Op zichzelf staand, onafhankelijk bestaand, autonoom,’ kan hij er lezen. En, ook leerzaam voor Busker, direct onder dit lemma wordt het begrip ‘zelfstandige’ gedefinieerd: ‘Iemand die maatschappelijk zelfstandig is, die zelf, niet in loondienst, in zijn onderhoud voorziet’.


Gezicht van een oorwurm

Met het gezicht van een oorwurm deed Busker het voor de camera’s voorkomen alsof zijn bond zich bij de pensioenonderhandelingen zo ongeveer als enige hard had gemaakt voor de zzp’ers. Als ongevraagd pleitbezorger dan wel want, de naam zegt het al, de gemiddelde zelfstandige sluit zich niet aan bij een club die zegt het collectieve belang te vertegenwoordigen. Er zijn wel wat bondjes en ook aan de FNV-boom bungelt een zzp-takje maar: ‘De overgrote meerderheid van de zelfstandig ondernemers is geen lid van een belangenorganisatie, en ook niet van plan dat te worden,’ aldus politiek socioloog Giedo Jansen van de universiteit Twente die in 2017 wetenschappelijk onderzoek deed naar de bereidheid van zzp’ers om zich te organiseren.

Dé zzp’er bestaat niet

Waarom zzp’ers zich nauwelijks interesseren voor spandoeken, opgestroopte hemdsmouwen van houthakkersflanel en megafoonstemmen? Omdat dé zzp’er niet bestaat. Er zijn consultants die vierhonderd euro per uur binnen harken en er zijn zelfstandige postbezorgers die voor het minimumloon of minder met pakketjes langs de deuren gaan. En tussen die twee uitersten zitten duizend-en-een zzp-varianten. Tóch is er hoop voor Han Busker en anderen die op zoek zijn naar de grote gemene deler die álle zelfstandigen verbindt. Al die verschillende zzp’ers hebben één ding gemeen. U raadt het al, ze zijn zelfstandig. En daar hebben ze zélf voor gekozen. Ik weet het, het valt niet meer om de eigengereide beroepskeuze van je medemens te respecteren wanneer je van solidariteit je beroep hebt gemaakt. Toch is respecteren het enige wat Busker (en ook Asscher, Klaver en andere verheffingsidealisten) te doen staat. Handen af van de zzp’er! Laat ze het lekker helemaal zelfstandig uitzoeken! Geen pensioen? Prima! Ze hebben er zelf voor gekozen!

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland