Actuele informatie over faillissementen en surseances

Vakbonden eisen onderzoek naar faillissement zorgbedrijf

Door:
Henk Hanssen
  |  30 mei 2018
Vakbonden CNV, FNV en RMU verdenken het Apeldoorns thuiszorgbedrijf Vérian en investeerder Ledeboer ervan dat zij het faillissement gebruiken om van schulden en (dure) medewerkers af te komen. De bonden eisen dat de curator een onderzoek instelt. Ook wordt overwogen naar de Ondernemingskamer te stappen.

Vakantiegeld

Vérian Care & Clean werd afgelopen woensdag door de rechter failliet verklaard. Bij het bedrijf, dat vooral actief is in Gelderland en Overijssel, werken 1200 mensen. Van hun werkgever kregen zij de verzekering dat hun salaris en vakantiegeld zou worden doorbetaald. Korte tijd later volgde er nog een verheugend bericht. Het leek erop dat de medewerkers niet hoefden te vrezen voor hun baan omdat Vérian zou doorstarten. In recordtijd was er een onderneming bereid gevonden om Vérian over te nemen. De continuïteit van de dienstverlening aan de vierduizend cliënten liep daardoor niet langer gevaar.

Doortastende take-over 

De vreugde was van korte duur. Al gauw werd het de vakbonden duidelijk dat er een luchtje aan de doortastende take-over zat. Vérian zou worden overgenomen door een nieuwe vennootschap die ook onder de paraplu van de stichting Vérian opereert. Critici menen dat deze handelwijze ruikt naar een gewiekste variant op het flitsfaillissement: de schulden achterlaten en de meest vitale onderdelen overhevelen. De regie van deze overname is in handen van Ledeboer Investments, een investeringsmaatschappij uit Almelo. De vakbonden stellen dat Ledeboer via e-mail probeert werknemers over te halen bij de nieuwe vennootschap in dienst te treden.


Krenten uit de pap

‘We hebben iedereen afgeraden om op dat aanbod in te gaan,’ zegt FNV-bestuurder Wim van der Hoorn in het dagblad De Stentor. ‘Ledeboer probeert de krenten uit de pap te vissen. Ze zijn geïnteresseerd in pakweg zeventig procent van de werknemers, in de rest niet.’ De vakbonden betichten Vérian en de investeerders van ‘wanbeleid’.  Ze hebben de curator, Coen Houtman van DAAN advocatuur uit Arnhem, gemaand een onderzoek in te stellen naar de overname. Ze overwegen tevens naar de Ondernemingskamer te stappen. Tegelijkertijd hebben de bonden het initiatief genomen om andere overnamekandidaten te zoeken, een handelwijze die bij Ledeboer wrevel heeft opgewekt. In een schriftelijk verklaring stelt de investeerder nog volledig achter het gevoerde beleid te staan ‘omdat deze in het belang van onze cliënten en de medewerkers van Vérien Care & Clean is. Zowel nu, maar ook in de toekomst.’ 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland