Actuele informatie over faillissementen en surseances

Hoe FC Emmen herrees uit een bijna-faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  16 mei 2018
Eind januari 2012 was FC Emmen technisch failliet. Alleen dankzij tien Drentse ondernemers die elk vijftigduizend euro op tafel legden, kon het seizoen worden uitgespeeld. Zes jaar later staat FC Emmen – dat morgen thuis tegen Sparta Rotterdam aantreedt – op de drempel van de eredivisie. Hoe wist de club uit de financiële misère op te staan?

Bestuur opgestapt

Twintig wedstrijden gespeeld. Zestiende plaats. Dertien punten. En het bestuur was opgestapt. Als de Jupiler League de kelder van het betaald voetbal is, dan had FC Emmen begin 2012 de bodem van de kelder bereikt. Dieper kon de trots van de Oost-Drentse provinciestad, opgericht in 1925, niet zinken. Koortsachtig begon de nieuwe bestuursvoorzitter Ronald Lubbers aan een reddingsoperatie. Hij had een half miljoen euro nodig om de club het seizoen uit te laten spelen. Zo niet, dat zou Emmen de proflicentie kwijtraken en hield het betaalde voetbal in Drenthe op.

De Tien van Emmen

De voorzitter slaagde in zijn opzet. Tien ondernemers staken elk een halve ton in de pot van een speciaal opgerichte stichting, de Tien van Emmen. De KNVB keurde het reddingsplan goed. FC Emmen ontsnapte aan een faillissement en rondde de competitie af maar, daarmee waren de problemen allerminst voorbij. Zwaaiend met vorderingen meldden schuldeisers zich wederom aan de poort. In 2013 veroordeelde de rechtbank de club tot betaling van een claim van 50.000 euro. Een fikse reorganisatie ontlastte de club van de molenstenen uit het verleden. Zes jaar later staat FC Emmen in de finale van de nacompetitie. Het resultaat over twee wedstrijden, een uit- en een thuiswedstrijd, is beslissend.


Dick Advocaat

Morgen speelt de club in het eigen, geheel uitverkochte Oude Meerdijk-stadion tegen het Sparta van Dick (‘Ik heb in vier maanden Sparta meer meegemaakt dan in de tientallen jaren hiervoor’) Advocaat. Wordt er zondag uit in Rotterdam ook een goed resultaat geboekt, dan komen volgend seizoen PSV, Ajax en Feyenoord in Emmen op bezoek. In Drenthe hopen ze vurig dat het de club, die al diverse keren meestreed in de nacompetitie maar telkens net misgreep, het nu wel weet te redden. Het zou voor de eerste keer in geschiedenis zijn dat een club uit Drenthe het hoogste voetbalpodium weet te bereiken. Ook SC Drenthe, de eerste Drentse profclub uit Klazienaveen, wist de Eerste Divisie nooit te ontstijgen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland