Actuele informatie over faillissementen en surseances

Aantal faillissementen daalt in 2018 met acht procent

Door:
Henk Hanssen
  |  9 mei 2018
Het aantal faillissementen in Nederland daalt in 2018 met 8 procent. Dit stelt de internationale kredietverzekeraar Atradius in haar net verschenen economisch rapport. Hoewel het Nederland voor de wind gaat, is er volgens Atradius geen reden om in het voorjaarszonnetje achterover te leunen. De door Trump doorgevoerde belastingverlaging, de dreiging van een handelsoorlog en de stroeve Brexit-onderhandelingen zullen voor de nodige turbulentie zorgen.

De helft minder bedrijfssluitingen dan in 2007

‘De trend in faillissementen heeft zich de afgelopen maanden gunstiger ontwikkeld dan we tijdens onze vorige raming verwachtten,’ stelt John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. ‘In plaats van een daling met vier procent gaan we voor 2018 nu uit van een afname van acht procent.’ Het aantal faillissementen is daarmee bijna de helft minder (53 procent) van het aantal bedrijfssluitingen in 2007, het laatste jaar voor het uitbreken van de financiële crisis. Dankzij de stabiele economische groei zien de vooruitzichten voor Nederland er de komende jaren veelbelovend uit. ‘De Nederlandse economie is echter wel gevoelig voor politieke en economische ontwikkelingen op het wereldvlak en met name bij onze handelspartners,’ waarschuwt Lorié.

Belastingverlaging Trump contraproductief

Een van de risico’s wordt gevormd door de effecten van de grootscheepse belastingverlaging die Donald Trump in december vorig jaar invoerde. Het drastische pakket, dat onder meer voorziet in een verlaging van de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting, kan contraproductief werken, zo schrijft Atradius. De maatregelen zullen leiden tot een groeistijging van circa een half procent maar ‘deze stimulans is niet wenselijk wanneer de economie al op volledige capaciteit draait. De werkloosheid is op het laagste punt van de afgelopen zeventien jaar. Dit belastingbeleid zal leiden tot een inflatiedruk die moeilijk te sturen is en dat is precies wat we niet nodig hebben.’

Dreigende handelsoorlog

De Amerikaanse president tekent ook voor het tweede grote risico dat Atradius signaleert: de protectionistische draai die Washington eerder dit jaar heeft ingezet. De dreiging met importtarieven op staal en aluminium heeft geleid tot een dreigend handelsconflict. ‘Hoewel de Amerikaanse noch de Chinese maatregelen zijn geïmplementeerd, is het beeld van een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën van de wereld een stuk dichterbij gekomen,’ noteert de kredietverzekeraar. ‘Op dit moment gaan wij er niet vanuit dat dit scenario werkelijkheid wordt maar áls het gebeurt zal het een grootschalige impact hebben op de wereldeconomie.’


Chaotische Brexit

Ook de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk kunnen roet in het eten gooien, stelt Atradius. Brussel en Londen hebben weliswaar een akkoord bereikt over de overgangsperiode na Brexit, toch blijft het onzeker of de onderhandelingen op tijd zullen worden afgerond. Een chaotische Brexit vormt vooral voor Nederland, voor wie het VK een belangrijke handelspartner is, een fors economisch risico.

Gunstige economische vooruitzichten

Tot zover de sombere noten. Over de hele linie is het rapport positief over de economie. De wereldwijde conjunctuur bevindt zich in een opgaande fase, gesteund door gunstige financieringscondities, een positief sentiment en het expansieve Amerikaanse begrotingsbeleid. De groei wordt verder ondersteund door een herstel van investeringen die op hun beurt voor een opleving van de wereldhandel zorgen. De Nederlandse economie profiteert van het wereldwijde herstel. Voor 2018 zijn de vooruitzichten wederom positief. De groei wordt ook dit jaar breed gesteund vanuit de consumptie en investeringen. De groei van de huishoudconsumptie blijft op peil, gedreven door positieve vermogenseffecten, werkgelegenheidsgroei en hogere lonen.

U kunt het volledige rapport van Atradius hier downloaden: https://atradius.nl/rapport/global-economic-outlook-may-2018.html

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland