Actuele informatie over faillissementen en surseances

Praktijk Groningse glamourtandarts failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  11 oktober 2017
Mondzorg Kliniek Groningen, de voortzetting van de praktijk van de glamourtandarts Peter Geertsema, is failliet. Geertsema, die naar eigen zeggen onder meer zanger George Michael van nieuwe tanden voorzag, was zelf al eerder gestopt met de praktijk nadat de Nederlandse Zorgautoriteit hem een boete oplegde. Nu ziet ook de door zijn collega’s en personeel overgenomen kliniek zich gedwongen haar activiteiten staken.

Tandarts van de high society

Geertesma verwierf de nodige bekendheid als tandarts van de high society. Zo onthulde hij dat hij onder meer leden van het Britse koningshuis tot zijn vaste clientèle mocht rekenen. Aan het Dagblad van het Noorden vertelde Geertesma dat hij medeverantwoordelijk was voor de stralende glimlach waarmee George Michael zich naar de toppen van de hitlijsten zong. ‘Zijn hele voorfront heb ik gemaakt in de jaren tachtig. Hij logeerde bij mij thuis als hij hier was en durfde de straat niet op omdat hij herkend kon worden. Dus was-ie de hele week bij mij thuis bezig met schoonmaken en stofzuigen.’

Reputatie besmet

In februari dit jaar raakte de reputatie van Tandartsencombinatie Geertsema bv, zoals de naam van zijn bedrijf luidde, besmet. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) legde de aan de statige Groningse Heresingel gevestigde praktijk een boete op van twee ton. Reden: Geertesma rekende hogere kosten dan de bedragen die mondzorgverleners volgens de wet aan hun patiënten mogen factureren. Daarbij maakte hij gebruik van codes en tarieven die niet door de zorgverzekeraars worden erkend en vergoed. Volgens de NZA liet Geertsema honderden patiënten vergoedingen betalen voor verrichtingen die als ‘kwaliteits-, cosmetische upgrade’ of ‘toeslag’ op de nota verschenen. Hoewel de NZA in haar boetebesluit stelde dat uit de administratie niet kon worden afgeleid hoe vaak de extra’s in rekening werden gebracht, ging zij ervan uit dat de praktijk in totaal € 73.600 euro aan toeslagen ontving en dat patiënten in totaal € 75.448 ten onrechte betaalden.


Beroep

Geertsema kondigde aan in beroep te gaan tegen het besluit van de NZA. Hij stelde dat het uniforme verrichtingentarief het hem onmogelijk maakte om de gewenste kwalitatief goede zorg te verlenen, een standpunt dat overigens door diverse tandartsen wordt onderschreven. Bovendien zei hij de keuze tussen de standaardmethode en de betere maar duurdere behandeling aan zijn patiënten over te laten. ‘Patiënten willen dat zelf,’ verklaarde Geertsema in een interview met het Dagblad van het Noorden. ‘Ik heb nu eenmaal meer tijd nodig om echt mooie kronen te maken die precies passen. Ik neem de tijd om ze precies goed te slijpen. Ik gebruik de beste keramiek en de nieuwste apparatuur. De NZA stelt dat we alles in vijftig minuten moeten doen maar ik ben minstens anderhalf uur kwijt.’

Schulden

Twee maanden geleden besloot Geertsema om Nederland de rug toe te keren. Zijn praktijk werd onder de naam Mondzorg Kliniek Groningen overgenomen door zijn collega’s en medewerkers. Naar nu blijkt houdt een aantal schuldeisers de praktijk aansprakelijk voor schulden die Geertsema zou hebben achtergelaten. Zij hebben het bedrijf failliet laten verklaren.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland