Actuele informatie over faillissementen en surseances

Is er nog hoop voor winkelcentrum De Ridderhof?

Door:
Robert Jan Blom
  |  11 oktober 2017
In 2011 was De Ridderhof in Alphen aan den Rijn het toneel van een schietpartij die zijn weerga niet kent: Tristan van der Vlis schoot zeven willekeurige mensen dood en verwondde er zeventien. Het was bijna de genadeklap voor een winkelcentrum dat toch al moeilijke tijden doormaakte. Onze columnist, Alphenaar Robert Jan Blom, is een trouwe bezoeker gebleven, al ziet hij De Ridderhof steeds verder achteruitgaan. Wie voorkomt dat dit winkelcentrum een spookterrein wordt?

Psychopaat

Mijn leven lang ben ik ervan overtuigd geweest dat elk probleem wel op de een of andere manier op te lossen is. Nee, niet met harde hand of een ijzeren vuist maar met de politieke middelen die ons ten dienste staan. Inmiddels weet ik dat er problemen bestaan waarvoor niemand een oplossing weet te bedenken. Wat is er aan de hand?

Toen ik in Alphen aan den Rijn kwam wonen, betrok ik samen met mijn toenmalige vrouw een flatwoning pal tegenover het Alphense winkelcentrum De Ridderhof. U weet wel, het winkelcentrum waar een psychopaat op 9 april 2011, om 12.02 uur, zeven onschuldige mensen doodschoot, er zeventien zwaar verwondde waarna de idioot zelfmoord pleegde bij de ingang van Albert Heijn. De schietpartij deed het winkelcentrum uiteraard geen goed en dat is een understatement. De omzetten daalden verder, nog meer zaken dreigden failliet te gaan. Ik leg de nadruk op ‘verder’ en ‘nog meer’ omdat het al jarenlang niet goed ging met het winkelcentrum.

Plassen regenwater

Ik woon niet meer in de flat maar enkele kilometers verderop. Toch kom ik nog wekelijks in De Ridderhof, voor mijn kapper en de boodschappen. Met lede ogen zie ik aan hoe het winkelcentrum achteruitgaat en dat terwijl het ooit zo floreerde. Vanaf de opening in 1973 draaide De Ridderhof als een tierelier. Je kon er alles kopen wat je maar kon bedenken. Van tv’s en stereoapparatuur tot mooie herenkleding en leuke damesjurkjes. Nu, in 2017, is het aanbod veel minder divers. Van de ca. 45 winkels staan er zo’n tien leeg. Een deel ervan wordt tijdelijk gebruikt door een (buitenlandse) groenteboer, een nagelstudio, een bloemist, een sieradenverkoper en vooral door veel kappers. In de gangen liggen plassen regenwater waardoor de vloer vaak spiegelglad is.

Tosti-ijzer

Anderen zaken zijn van eigenaar verwisseld. In het filiaal van de voormalige ABN Amro bank prijkt nu het grote tosti-ijzer van een zonnestudio waar je bruin in kunt worden. In de voormalige Rabobank heeft het failliete en ‘doorgestarte’ Halfords onderdak gevonden. De enorme ruimte waar vroeger een C1000 zat, is nu het domein van de Action. Oh ja, er is ook nog een filiaal van huishoudspecialist Marskramer maar je kunt er donder op zeggen dat die eerdaags verdwijnt. Wat is nu het probleem, hoor u vragen. Laat gewoon een onderzoek uitvoeren naar de levensvatbaarheid van dit centrum en investeer in een grondig facelift als duidelijk wordt dat er voldoende commerciële mogelijkheden zijn, that’s all. Klopt, ware het niet dat De Ridderhof een specifiek probleem heeft dat de gangbare procedure belemmert. Het winkelcentrum is destijds niet opgezet door een investeerder of projectontwikkelaar maar door de gemeente die de 45 winkels verkocht aan 45 verschillende winkeliers. De Ridderhof is dus feitelijk het bezit van tientallen eigenaren.


Doortastende wethouder

Over één ding zijn al die verschillende entrepreneurs het roerend eens. ‘Hun’ Ridderhof is toe aan vernieuwing, al jaren. Lastiger wordt het wanneer de financiële kwestie op tafel komt: wie moet er opdraaien voor de kosten van die opknapbeurt? De 45 eigenaren, zegt u? Velen van hen kunnen nog niet één euro missen om aan de modernisering bij te dragen. Misschien dat een doortastende wethouder best een projectontwikkelaar zou kunnen vinden die De Ridderhof de dringend noodzakelijke facelift zou kunnen geven maar zo’n vastgoedondernemer voelt er uiteraard niets voor om eerst die 45 winkels op te moeten kopen. Hij wil rendement zien om zijn investering terug te verdienen.

Calico

In Alphen wordt nu al een jaar of vijftien gesproken over de aanpak van De Ridderhof. In die tijd is een klein gedeelte opgeknapt zodat de supermarken Hoogvliet en Aldi daar hun intrek konden nemen. Daar is het bij gebleven. Een tijd geleden bezocht ik tijdens een vakantie in de VS het Californische stadje Calico. Ruim een eeuw geleden, toen er in de nabijgelegen mijnen zilver werd gedolven, was het een welvarend plaatsje met een postkantoor, een saloon, een bank, een grutterswinkel, een gemeentehuis, een kapper en een eethuis met een rustplaats voor vermoeide en dorstige paarden. Tegenwoordig is het een spookstadje. Sommigen vermoeden zelfs dat de geesten van de mijnwerkers er ’s nachts nog ronddwalen. De Ridderhof doet mij denken aan Calico. Ook daar heeft een afschuwelijk drama plaatsgevonden. Ook daar is het leeg maar gelukkig nog niet verlaten. Ik hoop vurig dat er voor het Alphense winkelcentrum een economische oplossing wordt gevonden. Omdat De Ridderhof het verdient op te fleuren. Ten behoeve van de bewoners uit de buurt die daar ooit zo graag winkelden en ten behoeve van de slachtoffers en nabestaanden van de zinloze schietpartij waar De Ridderhof nooit van is hersteld.

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland