Actuele informatie over faillissementen en surseances

Waar bleef het geld van faillietverklaarde Boris Becker?

Door:
Henk Hanssen
  |  2 augustus 2017
Tijdens zijn actieve loopbaan sloeg Boris ‘Boem Boem’ Becker een prijzengeld van 25 miljoen dollar bij elkaar. Dankzij inkomsten uit reclame en zijn werk als presentator verzesvoudigde zijn vermogen. Als zeventienjarige tilde hij de beker van Wimbledon omhoog, als 49-jarige werd hij persoonlijk failliet verklaard. Wat ging er mis met Boris Becker en vooral, waar is zijn geld gebleven?

Ordinaire wanbetaler

Het doet pijn aan de ogen. Op de openbare website van het Individual Insolvency Register, het faillissementsoverzicht van de Britse staat, staat de naam van een van ’s werelds grootste tennisspelers vermeld – als een ordinaire wanbetaler. Boris Franz Becker, geboren op 22 november 1967, laatst bekende adres West Side Common in Londen, door het High Court of Justice failliet verklaard op 21 juni 2017. Rechter Christine Derret, die zei zich te herinneren dat ze Becker had zien spelen, verklaarde dat ze ‘tot haar spijt’ niet anders kon dan concluderen dat er ‘onvoldoende aanwijzingen’ waren dat de tennislegende zijn uit 2015 daterende ‘substantiële schuld’ spoedig zou voldoen. Ze voegde eraan: ‘We krijgen de indruk van een man die zijn hoofd in het zand steekt’.

Zes Grand Slam-titels

21 juni 2017: het zal een datum worden die in Beckers geheugen wordt gegrift. Net als 7 juli 1985, de dag waarop hij op het gras van Wimbledon records verpulverde door als jongste speler ooit, als eerste ongeplaatste speler en als eerste Duitser het toernooi te winnen. En net als 15 januari 1996, de dag waarop hij zijn laatste Grand Slam-titel binnenhaalde door op het Australian Open Michael Chang te verslaan. In de elf tussenliggende jaren veroverde hij zes Grand Slam-titels, vier keer eindigde hij als tweede. Op wegen geplaveid met zweet en applaus, ontwikkelde Becker zich tot een wereldburger die zich ook voor maatschappelijke issues zoals de strijd tegen racisme inzette. Zo verscheen hij in 1993 naakt op de omslag van weekblad Stern in een pose waarin hij zijn, eveneens naakte, donkere vrouw Barbara Feltus omhelsde.


Imago afgebrokkeld

Maar het imago van de Weltbürger uit Leimen is geleidelijk afgebrokkeld. In 2001 scheidde Becker van zijn vrouw nadat uit een vaderschapstest bleek dat hij een serveerster, Angela Ermakowa, had bezwangerd. Dat het, in zijn eigen woorden, ‘geen affaire’ betrof maar ‘gewoon poom-pah-boom’ kon zijn vrouw Barbara niet vermurwen, vooral niet omdat zij, op het moment dat haar man de serveerster tot een vluggertje in de schoonmaakkast van een restaurant verleidde, zelf met weeën in het ziekenhuis lag. De scheiding van Barbara, met wie hij twee zonen heeft, kostte Becker miljoenen. Sinds 2009 is Becker getrouwd met het Nederlandse model Lilly Kerssenberg. Hij zal haar steun nodig hebben tijdens de publicitaire stormwind die is opgestoken door de uitspraak van de Londense rechter. Tabloids zoals Bild vragen zich in chocoladeletterformaat af wat er met het vermogen van Becker is gebeurd: ‘Creditcards weg, leen-Maserati weg’. Heeft hij miljoenen verloren aan een investering in een Nigeriaanse oliebron? Heeft hij een schuld van 41 miljoen Zwitserse frank aan zakenman Hans-Dieter Cleven met wie hij een bedrijf opzette? Is het een belastingschuld?

Parkeerboete

Te midden van alle geruchten blijft tenminste één feit overeind staan. De voormalige tennisser heeft een schuld bij de Engelse private bank Arbuthnot Latham & Co. En, hoewel hij de (door hem betwiste) schuld volgens zijn advocaten gemakkelijk kan voldoen door zijn huis in Majorca opnieuw te financieren, heeft Becker niet tijdig gereageerd met het faillissement als onvermijdelijk gevolg. De ex-tennisser toonde zich verbaasd over het vonnis. ‘Ik ga ervoor zorgen dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost,’ zei hij tegen The Guardian. En ondertussen concentreer ik me op mijn werk (…).’ Dat het Becker niet meezit, werd een paar dagen na de faillissementszitting duidelijk. Bij een bezoek aan een club in South Kensington kreeg Boris een parkeerboete omdat hij zijn rode Porsche in een woongebied had neergezet. 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland