Actuele informatie over faillissementen en surseances

Drama bij Blokker: hoe kon het zover komen?

Door:
Henk Hanssen
  |  17 mei 2017
Dat het slecht ging met Blokker was al langer bekend. Toch komt de sanering die het concern heeft aangekondigd nog onverwacht. Honderd Blokkerwinkels en honderd Marskramerwinkels sluiten de deur. Alle andere winkelketens gaan in de verkoop. Hoe kon het zover komen?

Blokker weet niet te profiteren

Juist nu het CBS bekendmaakt dat het BBP op jaarbasis met 3,4 procent is gestegen – een groeicijfer dat door veel economen niet meer voor mogelijk werd gehouden – zet de Blokkerdirectie resoluut het mes in de organisatie. Aangemoedigd door de stijgende huizenprijzen besteden consumenten veel meer geld aan frituurpannen, koffiezetters en stofzuigers (de omzet in klein huishoudelijke apparatuur steeg het afgelopen jaar met bijna vijf procent), maar Blokker weet er niet van mee te profiteren. Integendeel, het concern dat nestor Jaap Blokker opbouwde wordt ontmanteld. De opeenvolgende reeks reorganisaties blijkt niet genoeg. De bezem die Blokker zo graag aan klanten meegeeft, wordt niets en niemand ontziend door het eigen huis gehaald.

Beleid gericht op acquisitie

De in 2011 op 69-jarige leeftijd overleden Jaap Blokker zou het met lede ogen aanzien. Het beleid van de kleinzoon van Jacob Blokker, de oprichter die in 1896 in Hoorn de ‘Goedkope IJzer & Houtwinkel begon, was gericht op acquisitie. In het jaar waarin hij bestuursvoorzitter werd, 1975, telde het bedrijf 43 winkels met in totaal zeshonderd medewerkers die een omzet van 64 miljoen gulden realiseerden. In 2011 liet hij niets minder dan een internationaal opererend imperium achter met drieduizend winkels, 25.000 medewerkers en een omzet van 2,7 miljard euro. De huidige ceo, Casper Meijer, ziet zich genoodzaakt terug te keren tot de kern. Hij wil zich exclusief richten op één formule: op ‘het Blokkertje’, zoals het eerste winkeltje in Hoorn werd genoemd.


Vijf procent meer omzet

Geen halve maatregelen dit keer. Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker worden afgestoten, de houdstermaatschappij wordt opgedoekt, tweehonderd winkels gaan dicht, distributiecentra verdwijnen, overal worden banen geschrapt: Blokker Inc. wordt gedemonteerd, onthoofd. De redding moet komen van de resterende huishoudwinkels die geleidelijk allemaal worden vernieuwd. ‘De vernieuwde winkels draaien vijf tot zes procent meer omzet,’ zei topman Meijer gisteren tegen het FD. ‘De onlineverkoop is voor de Blokker-keten nu zo’n tien procent van het totaal. Dat moet nog verder groeien.’

Excuses

De financiële crisis? De opkomst van de Action? De concurrentie van CoolBlue en andere onlinespelers? De excuses voor de huidige ingrepen liggen voor het oprapen. Toch is dat niet het enige verhaal. Uit een reconstructie die NRC een jaar geleden publiceerde, wordt duidelijk dat de huidige problemen een lange geschiedenis hebben. De door Jaap Blokker gedoodverfde opvolger, zijn neef Roland Palmer, trof een bedrijf aan zonder overzichtelijke financiële administratie, zonder scherpe strategie en met een afkeer van internet. Jaap, en ook zijn broer Ab die in de jaren na Jaaps dood een voorname rol is blijven spelen, zagen er geen heil in. De meningsverschillen verlamden de daadkracht van het bestuur. Bol.com werd voor hun neus weggekaapt door AH, de omzet brokkelde intussen steeds verder af. Nu blijft alleen nog het devies van topman Meijer over: vaart maken, verklaarde hij gisteren bij herhaling. Vaart maken om nog erger te voorkomen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland