Actuele informatie over faillissementen en surseances

Waarom werkgevers bang zijn nieuw personeel in dienst te nemen

Door:
Robert Jan Blom
  |  17 mei 2017
Hoewel de economie flink aantrekt zijn kleinere werkgevers bang om nieuw personeel aan te trekken. De arbeidswetgeving is zo ingewikkeld geworden dat het verschil alleen nog voor een doorgewinterde jurist duidelijk is. Onze columnist Robert Jan Blom roept op tot helderheid in de schemerzone tussen werknemers en werkgevers.

Onzekerheid over baan

De werkgelegenheid trekt aan en de werkloosheid daalt. Fijn natuurlijk maar, dat wil niet zeggen dat de ‘werksituatie’ er rooskleurig uitziet. Een groot deel van onze werknemers verkeert in doorlopende onzekerheid over hun baan. Het CBS rekende uit dat 24 procent van de beroepsbevolking als flexwerker aan de slag is: 1,7 miljoen mensen. Onder deze categorie vallen onder meer uitzendkrachten, seizoenarbeiders en werknemers met een nulurencontract. Een vijfde van deze flexwerkers kiest voor deze situatie: zij stellen die flexibiliteit juist op prijs. De rest van hen, 1,4 miljoen mensen, kijkt met angst en beven naar de einddatum van hun contract.

Nederland koploper flexwerken

Binnen de EU is Nederland koploper als het gaat om flexwerken. Alleen Spanje kent nog meer tijdelijke werknemers. Je zou denken dat werkgevers blij zijn met de ruime mogelijkheden die Den Haag hen biedt maar dat is slechts ten dele het geval. Politici zijn immers druk in de weer met allerlei reparatiewetjes die de onzekere positie van flexwerkers moet verbeteren. Vooral kleinere ondernemers, bij wie de werkgelegenheid nu juist aantrekt, hebben hier last van. De wet is zo ingewikkeld geworden dat zij angstig zijn nieuwe mensen aan te nemen. Een werkgever vertelde mij laatst dat hij iemand die hij op tijdelijke basis in dienst had genomen toch moest doorbetalen nadat deze werknemer kort na zijn start ziek was geworden.

Flexwerker ontslagen

Een andere werkgever vertelde een nog gekker verhaal. Hij had een flexwerker op staande voet ontslagen nadat hij haar op diefstal betrapte. Was het dienstverband daarmee over en uit? Nee, de wet bepaalde dat hij de werkneemster nog drie maanden moest doorbetalen voordat de dievegge van de loonlijst mocht worden geschrapt. Ziet u wat ik bedoel? Werkgevers zijn doodsbang om mensen een baan te verschaffen, werknemers met tijdelijke contracten leven in onzekerheid en dan hebben we ook nog de oudere werknemers. Deze ‘pechgeneratie’ profiteert nog maar nauwelijks van het economisch herstel, zo werd deze week bekend. Als je langer dan twee jaar thuis zit en 50-plusser bent, kun je het wel vergeten.


Tik op de vingers

Altijd heb ik verdedigd dat Nederland een land was met ‘structuur’, een land waarin op alle denkbare terreinen helder beleid werd uitgestippeld. Misschien is dat nog steeds zo, behalve op het zo cruciale terrein van de wetgeving rond arbeid. Soms verdienen werkgevers een draai om de oren, soms werknemers. Maar voor bijna alle aspecten van dit dossier is het de wetgever die een flinke tik op de vingers moet krijgen. De politiek blijft weigeren om nu eindelijk eens structuur te brengen in ‘werkzaken’. Met het vrijblijvende geleuter over vaderschapsverlof schieten we niets op. Pak de echt belangrijke zaken aan en regel het!

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland