Actuele informatie over faillissementen en surseances

Obligatiehouders vragen rechtbank boeken failliet DAF te heropenen

Door:
Henk Hanssen
  |  10 mei 2017
DAF NV is al sinds 1993 failliet maar nog altijd vechten obligatiehouders een juridische strijd uit. Volgens hen heeft accountant EY in het jaar voorafgaand aan het faillissement ten onrechte een goedkeurende verklaring afgegeven. Hierdoor zijn zij een groot deel van hun inleg kwijtgeraakt. Tijdens een zitting voor de rechtbank in Rotterdam vroegen zij begin deze week om een nieuw onderzoek.

Risicovolle financieringsmethode

DAF, decennialang een trotse vaandeldrager van Nederlands industrieel vernuft, raakte in 1990 in financiële moeilijkheden. Belangrijkste oorzaak: het te laat en inadequaat reageren op de inzakkende Britse markt waar het bedrijf, door de overname van Leyland, een groot belang te verdedigen had. Om de verkoop op peil te houden, hanteerde het management een risicovolle financieringsmethode. Dochteronderneming DAF Finance mocht aan klanten langlopende leningen verstrekken die werden afgedekt door goedkope kortlopende bankkredieten. Omdat de financieringsmaatschappij verlies begon te lijden, ontstond er bij de banken grote onrust over de houdbaarheid van hun kredieten. Deze situatie leidde in 1993 uiteindelijk tot de val van het Eindhovense icoon. DAF werd overgenomen door het Amerikaanse Paccar.

Elfhonderd schuldeisers

De afwikkeling van het faillissement vergde negentien jaar. In 2012 mochten ruim elfhonderd schuldeisers vijfhonderd miljoen euro verdelen, tien procent van het bedrag dat zij in totaal hadden gevorderd. Maar voor een kleine hardnekkige groep benadeelden was de kous daarmee nog niet af. 44 obligatiehouders verenigden zich in de stichting Finidaf en besloot de juridische strijd voort te zetten. Zij richten hun pijlen op Moret Ernst & Young, de accountant die sinds een paar jaar als EY door het leven gaat. Volgens de obligatiehouders had de destijds als gezaghebbend bekend staande Henk Neeleman van EY de jaarrekening over het jaar 1991 nooit onvoorwaardelijk mogen goedkeuren omdat toen al duidelijk was dat het bedrijf diep in de financiële problemen zat. In een zaak die door een belanghebbende gepensioneerde accountant was aangespannen kwam de tuchtraad voor accountants in 2000 na lang onderzoek tot hetzelfde oordeel.


Mohikanen van Finidaf

Met het zetten van zijn handtekening had EY de indruk gewekt dat de banken onverminderd vertrouwen hadden in het voorbestaan van DAF. ‘Dit beeld is onjuist,’ aldus de raad in een uitspraak die de weg voor het indienen van miljoenenclaims lek te effenen. Zover kwam het niet. In een zaak die door EY was aangespannen, werd de uitspraak van de tuchtraad een jaar later verworpen door het College van Beroep voor Bedrijfsleven. Er was niets mis met de goedkeurende verklaring en de goede naam van Neeleman kon in ere worden hersteld, trompetterde EY triomfantelijk. De Mohikanen van Finidaf weten echter niet van opgeven en procederen stug door. Hun grootste struikelblok is dat de rechter van mening is dat de zaak is verjaard. De obligatiehouders trachtten deze stelling deze week aan te vechten door erop te wijzen dat zij pas na het verstrijken van de verjaringstermijn in 2004 op de hoogte zijn geraakt van de specifieke fout van accountant Neeleman. Vermeerderd met rente is hun eis inmiddels opgelopen tot 130 miljoen euro. Rechtbankvoorzitter P. Hofmeijer-Rutten zei nog een paar maanden nodig te hebben alvorens tot een vonnis te kunnen komen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland