Actuele informatie over faillissementen en surseances

Betaalkaart die alle andere overbodig maakt gaat zelf failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  3 mei 2017
Het zou het pasje worden dat alle betaalkaarten, pasjes en creditcards overbodig maakt. Minstens 12,7 miljoen dollar werd er opgehaald maar Plastc redde het niet. Nog voordat er ook maar één pasje is ontwikkeld, heeft het bedrijf vorige week faillissement aangevraagd.

Verlost van stapel pasjes

Het was een belofte die door iedereen werd herkend. Eindelijk zouden we verlost worden van die stapels pasjes die van de portemonnee een onhanteerbaar geheel maakt. Creditcards, bankpasjes, later wellicht ook loyaltycards, bonuskaarten en wie weet zelfs ledenpassen en de ov-chipkaart, weg ermee! Alle gegevens pasten op de ‘all-in-one card’ van Plastc, ja, we konden er de wereld mee rond. In uitvindersmekka Palo Alto in Californië broedden oprichters Ryan Marquis en Mark Stubbs sinds 2014 hun plannen uit. Dankzij Near Field Communication (NFC), Radio Frequency Identification (RFID), Chip- en PIN-technologie konden hun kameleontische kaartjes straks feilloos communiceren met banken, pinapparaten en allerhande soorten lezers.

Crowdfunding 

Wie interesse had, kon alvast een kaart bestellen voor ongeveer honderd euro. Naar verluidt zouden 80.000 mensen een pre-order hebben geplaatst. Daarnaast werden miljoenen opgehaald via crowdfunding en venture kapitalisten. Omdat de directie zich genoodzaakt zag de lanceerdatum steeds uit te stellen, begon de aanvankelijke juichstemming verdampte geleidelijk te verdampen. Op het techblog Reddit verontschuldigde Marquis zich een jaar geleden met een ingewikkeld verhaal over componenten, hoge kwaliteitscriteria en vereiste toestemmingen. Pre-orders konden worden ingetrokken. Maar, schreef hij, ‘I hope you stick around. Plastc is going to be an AWESOME product.’


Klanten zijn geld kwijt

Wie nu naar plastc.com gaat, zal geen woord meer vinden over ‘de in technisch opzicht meest geavanceerde smart card van de planeet’. Navigatiemenu, buttons, promovideo’s en zelfs foto’s: het is allemaal van de site gesloopt. Er staat slechts één sobere tekstpagina die begint met: ‘Het spijt ons u te moeten meedelen…’. In een korte boodschap wordt vervolgens gemeld dat investeerders zijn afgehaakt, dat ze alles hebben gedaan wat in hun vermogen ligt en dat klanten hun geld kwijt zijn. Zij, de investeerders, andere enthousiastelingen, hadden beter kunnen weten. Volgens analisten bood het hele concept van een fysiek kaartje al lang geen enkele toekomst meer. Google probeerde het met de Google Wallet, entrepreneur Kanish Parashar met zijn bluetooth-card Coin en zo waren er meer gesneefde pogingen. Helaas, voorlopig blijft de portemonnee uitpuilen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland