Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Bonus nekt Estro-topman: Jean Pierre Bienfait ontslaat zichzelf

Door:
Henk Hanssen
  |  19 september 2014
Hij zond duizend personeelsleden naar de sociale dienst, schonk zichzelf daarvoor een royale bonus maar moet nu zelf op de blaren zitten. Jean-Pierre Bienfait, bestuursvoorzitter van Estro-Smallsteps, staat op straat.

Rijkman Groenink inhalen

Hoe begrijpelijk ook, op zichzelf is het jammer dat Bienfait vertrekt. Het is nu maar afwachten wie de race naar zelfverdoemenis gaat winnen. Immers, op de snelweg van morele verontwaardiging trapte Jean-Pierre Bienfait fors op het gaspedaal in een vermetele poging Rijkman Groenink rechts in te halen. Nadat de voormalige ABN Amro-topman een paar jaar geleden erkende met ‘een zekere mate van woestheid’ een bonus van 26 miljoen euro in zijn zak te hebben gestoken, werd zijn naam met pek en veren besmeurd. Bienfait leek op hetzelfde doel af te scheuren. Weliswaar betoonde hij zich aanzienlijk  bescheidener – hij liet extraatjes van in totaal € 66.000 euro naar zijn rekening overboeken – maar ook zijn reputatie zat al vol deuken. Gisteren nog noemde minister Asscher in reactie op Kamervragen Bienfaits douceurtje ‘verontrustend en laakbaar’.

Naambordjes verhangen

In juli gaf Bienfait opdracht de naambordjes van kinderopvangbedrijf Estro verhangen. In een pijlsnel langs de rechter geloodste faillissementsprocedure veranderde Estro van naam. Het bedrijf, de grootste in de sector, ging voortaan als Smallsteps door het leven. Onrendabele vestigingen werden gesloten, duizend personeelsleden werden de werkloosheid ingeduwd maar directie en aandeelhouders bleven grotendeels gelijk. Volgens Abvakabo FNV is de faillissementsprocedure door de eigenaren misbruikt om schulden af te schudden en kosteloos werknemers te lozen. De vakbond heeft Smallsteps inmiddels gedagvaard.

Positie onhoudbaar

In de afgelopen maanden leek Bienfaits functioneren immuun voor al het gekrakeel maar, naar nu blijkt uit berichtgeving van NRCQ, is zijn positie intern geleidelijk onhoudbaar geworden. In een nieuwsbrief aan het personeel heeft Bienfait recentelijk zijn vertrek bekend gemaakt. Als reden noemt hij de ‘onrust en commotie’ rond de doorstart: ‘De branche en het bedrijf moeten nu tot rust komen,’ zegt hij in de krant. ‘Ik heb geconcludeerd dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen en het stokje door moet geven.’

Slachtoffer van eigen gretigheid

De bestuursvoorzitter is het slachtoffer geworden van zijn eigen gretigheid. Al in april, tijdens de geheime voorbereidingen van het flitsfaillissement, liet hij zich € 41.000 extra betalen voor de twee maanden werk die hij sinds november 2013 voor Estro verrichtte. Een paar maanden later zat hij kennelijk alweer krap bij kas: in juni, luttele weken voor het schrijnende faillissement, liet hij zich trakteren op een bonus € 25.000. Ongetwijfeld zullen Bienfaits onhandige manoeuvres onder collega-ceo’s tot enig gegniffel leiden. Recht hebben op een bonus is één ding maar, sinds de déconfiture van amice Groenink is het toucheren van een bonus een hogere kunstvorm geworden, zo zal tussen de borrel en de bitterballen worden opgemerkt. Met zijn al te inhalige gedrag wekt Bienfait de indruk zich vervreemd te hebben van in Nederland levende sentimenten. De ex-kinderopvangbaas werkte jarenlang in het buitenland bij diverse Makro-vestigingen in onder meer Colombia, China en Thailand.

Extraatjes opgesoupeerd

Tenslotte roept ook het tactisch inzicht van Bienfait vragen op. Het is de vraag of zijn doelstelling rust rond het bedrijf te creëren kan worden bereikt wanneer hij de scepter overdraagt aan een man die zich eveneens een fikse bonus liet toeschuiven. Financieel directeur Kris Geysels, die nu bij Smallsteps als tijdelijk bestuursvoorzitter is aangesteld, had er dit voorjaar geen moeite mee naast zijn salaris een bonus van € 33.000 op te strijken. Het is voor hem en voor Bienfait te hopen dat zij de extraatjes niet al hebben opgesoupeerd. Aan PvdA-Kamerlid Keklik Yücel, die het kabinet een reeks vragen stelde over de gang van zaken bij Estro, liet minister Asscher weten dat de curator zal onderzoeken of er mogelijkheden bestaan de bonussen terug te vorderen wanneer blijkt dat deze onrechtmatig zijn uitgekeerd. 

Meer faillissement nieuws
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet Accountant.nl | vrijdag 8 december 2023
Nieuwe faillissementen van 7 december 2023 Van de redactie | donderdag 7 december 2023
Nieuwe faillissementen van 6 december 2023 Van de redactie | woensdag 6 december 2023
Viaplay met Max Verstappen-snelheid op weg naar faillissement Henk Hanssen | woensdag 6 december 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland