Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Top failliete kinderopvangketen Estro krijgt oorvijg van rechter

Door:
Henk Hanssen
  |  24 mei 2023
De bestuurstop van kinderopvangketen Estro heeft volledig gefaald. Dat is het oordeel van de Ondernemingskamer die onderzoek heeft verricht naar de fusie en overname van deze grote kinderopvangorganisatie. Estro ging in 2014 failliet nadat het bedrijf was overgenomen door een Amerikaanse investeerder die de keten met schulden overlaadde. Het faillissement deed veel stof opwaaien. Duizenden medewerkers verloren hun baan.

De naam Estro begint verdacht te worden

Het zal vandaag plaatselijk best druk zijn op LinkedIn. Wie ergens nog Estro Groep in zijn profiel heeft staan, doet er verstandig aan deze naam subiet te wissen. Boven het niveau van vestigingsmanager begint een functievermelding bij Estro ook op cv’s twijfelachtig te worden. Een carrièrecoach zou er geen tel over nadenken: schrappen! Want wie wil er nog geassocieerd worden met de geur van zelfverrijking en andere dubieuze handelwijzen die uit het rapport van de Ondernemingskamer opstijgen?

Ondernemingskamer neemt bestuurstop Estro de maat

Blind voor financiële risico’s. Verzaken toezichthoudende taak. Handelen in strijd met de beginselen van behoorlijk ondernemerschap. In niet mis te verstane bewoordingen heeft de Ondernemingskamer de bestuurstop van Estro de maat genomen. De boel ging mis nadat Estro in 2010 voor honderden miljoenen werd verkocht aan het Amerikaanse private equitybedrijf Providence. Door de buy and build-strategie van de verkopende partij, de Nederlands-Belgische durfkapitalist Bencis Capital Partners, was de kinderopvangorganisatie razendsnel gegroeid. Het bedrijf heette toen nog Catalpa.

Amerikaanse sprinkhaan zoog kinderopvangorganisatie leeg

Volgens beproefd sprinkhanenrecept overlaadden de Amerikaanse eigenaren hun nieuwe investeringsvehikel met leningen. Het rentepercentage van een 225 miljoen grote lening bedroeg vijftien procent. Het bestuur lag er echter niet wakker van dat de aflossingsverplichtingen konden oplopen tot achthonderd miljoen. De ondernemingsraad dan? Die kreeg niet eens de kans om argwaan te krijgen: ze werd door het bestuur onvoldoende en onjuist geïnformeerd. Leeggezogen door zijn eigenaren ging Estro Groep in 2014 failliet.

Vernietigend oordeel Ondernemingskamer over bestuur Estro Groep

Onder de naam Small Steps ging Estro korte tijd later verder. Hoewel deze doorstart veel stof deed opwaaien, doet de Ondernemingskamer daar geen uitspraak over. De rechters hebben, op verzoek van de curator, de overname uit 2010 aan een onderzoek onderworpen. De conclusies zijn vernietigend voor het toenmalige bestuur. Risico’s zijn niet gekwantificeerd en onvoldoende serieus behandeld, er is sprake van potentieel conflicterende belangen en ga zo maar door.

Falende bestuursleden Estro persoonlijk aansprakelijk

Met spijkerharde zinnen wordt de naam Estro voor eeuwig gebeiteld naast die twee andere iconische voorbeelden van bedrijven die door hun bestuur werden verkwanseld: zorgconcern Meavita waar VVD’s bijbanenjongleur Loek Hermans even de andere kant opkeek toen de boel implodeerde en de Perscombinatie dat met behulp van het bestuur door de Engelse aasgieren van Apax werd geplunderd. Het bestuur van Estro wordt zelfs geen décharge verleend door de rechters. Dit betekent dat zij persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gehouden voor hun misstappen.

Meer nieuws over dit onderwerp
Rechtszaak tegen Smallsteps naar Europees Hof kinderopvangtotaal.nl | 26-02-2016

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland