Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Curator Jongepier regisseerde diefstal Estro

Door:
Henk Hanssen
  |  4 september 2014
De positie van Wouter Jongepier, de Amsterdamse curator van Boekel de Nerée die het omstreden flitsfaillissement van kinderopvangbedrijf Estro afwikkelt, komt steeds verder onder druk te staan. In een interview met het FD eist Ad van Doorneveld, directeur van SWK, een concurrent uit de kinderopvangsector, vandaag het vertrek van zowel Jongepier als de betrokken rechter-commissaris. Reden: niets minder dan het legaliseren van diefstal.

Schijnfaillissement zette iedereen buiten spel

Geen flitsfaillissement, geen pre-pack maar roof. Ad van Doorneveld windt er  geen doekjes om. Het FD gunt de ondernemer maar liefst drie pagina’s om stoom af  te blazen. Van Doorneveld is directeur van de stichting SWK Groep uit Berkel en Rodenrijs, in omvang het op twee na grootste kinderopvangbedrijf van Nederland. Van Doorneveld verwijt de curator dat hij heeft meegewerkt aan een schijnfaillissement dat crediteuren, personeel en geïnteresseerde kopers buiten spel zette. Estro, tot voor kort de grootste speler in de sector, ging op 5 juli failliet. De oude eigenaar, de Engelse investeerder HIG Capital, mocht het bedrijf voor 5,5 miljoen euro overnemen en startte direct door onder de naam Smallsteps. Negentig minder renderende vestigingen werden gesloten en duizend personeelsleden raakten van de ene op de andere dag hun baan kwijt.

Concurrentievervalsing 

‘Concurrentievervalsing,’ oordeelt  Van Doorneveld. De eigenaren van Estro hebben de faillissementsprocedure misbruikt om een koude sanering door te voeren. ‘Wij en alle andere bedrijven moeten hoge kosten maken om te saneren, want het is zwaar weer. Estro kan opgeschoond en geheel gerenoveerd verder, zonder daarvoor de kosten terug te hoeven verdienen,’ zegt hij in het interview. ‘Zonder pardon en zonder vergoeding zijn duizend medewerkers en dus kosten eruit gezet.’

Curator Jongepier incompetent

Zowel curator Jongepier als de rechter-commissaris krijgen van Van Doorneveld het verwijt dat zij incompetent hebben geopereerd. Naar zijn idee had het duo  argwaan moeten krijgen toen kort voor het faillissement, op 3 juni, de statutaire zetel van Estro van Amersfoort werd verplaatst naar Amsterdam omdat de rechtbank Midden-Nederland weigerde mee te werken aan de beoogde transactie. Bovendien stelt hij dat de curator zich ruim twintig miljoen euro door de neus heeft laten boren. Jongepier heeft het bedrijf voor een prikkie laten overnemen door de oude eigenaar zonder zich voldoende op de hoogte te laten brengen van eventuele andere gegadigden. Ruim voor het faillissement nam Van Doorneveld zelf al contact op met de aandeelhouders van Estro om zijn interesse te laten blijken. Maar hij kreeg te horen dat het bedrijf niet te koop was. Van Doorneveld schat de waarde van Estro op 25 miljoen euro, een kleine twintig miljoen meer dan wat HIG Capital betaalde.

Meer faillissement nieuws
Fit-Kidz in Papendrecht nu officieel failliet AD | woensdag 6 november 2024
Woninginrichter uit Dokkum failliet wonen360 | woensdag 6 november 2024
Nieuwe faillissementen van 6 november 2024 Van de redactie | woensdag 6 november 2024
The Body Shop in Nederland failliet verklaard Van de redactie | woensdag 6 november 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland