Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Failliete directeur schonk zichzelf € 66.000 bonus

Door:
Henk Hanssen
  |  18 augustus 2014
Het Amersfoortse kinderopvangbedrijf Estro ging failliet maar toch zag Jean-Pierre Bienfait nog kans zichzelf te verrijken met twee bonussen van in totaal € 66.000.

Obscene cultuur

Dat topbankiers en directieleden van woningcorporaties zich te buiten gaan aan bonussen die niet in verhouding staan tot hun prestaties is genoegzaam bekend. Nu blijkt dat deze obscene cultuur ook tot de zwaar gesubsidieerde kinderopvangsector is doorgedrongen. In zijn rol als directeur van kinderopvangbedrijf Estro kende Jean-Pierre Bienfait zichzelf een bonus toe van € 41.000 voor twee maanden werk (waarvoor hij ook salaris ontving). Zes maanden later bedacht hij zichzelf met een douceurtje van nog eens € 25.000.

Omstreden flitsfaillissement

Dit weekend publiceerde NRC/Handelsblad een onthullende reconstructie van de manier waarop Estro, met 31.000 plaatsen het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, begin juli zichzelf overnam. De naambordjes werden verhangen (het bedrijf gaat nu als SmallSteps door het leven), er werden vestigingen gesloten en personeelsleden geloosd maar directie en aandeelhouders bleven grotendeels onveranderd. De uit de bankwereld afkomstige Jean-Pierre Bienfait speelt de hoofdrol in het onverkwikkelijke verhaal over dit omstreden flitsfaillissement.

‘Zware tijden zijn voorbij’

Nog op 12 februari van dit jaar stak hij voor zijn locatiemanagers een gloedvol betoog af over de toekomst van de onderneming. Zijn boodschap: de zware tijden zijn voorbij, Estro zou weer gaan bouwen aan een toekomst met tevreden ouders en blije kinderen. Hij hield zijn mensen voor dat er zelfs geld beschikbaar was voor een opknapbeurt of nieuwe speeltoestellen. En voor bonussen. In april keerde hij zichzelf € 41.000 extra uit voor werkzaamheden verricht in 2013. Saillant: Bienfait trad pas in november van dat jaar in dienst bij Estro. Voor de veertig resterende werkdagen van 2013  schonk de directeur zichzelf dus een dagelijks extraatje van € 1025. Zijn financieel directeur, de Belg Kris Geysels die tegelijk met Bienfait aantrad, ontving naast zijn salaris een bonus van € 33.000.

Directie speelde voor stommetje

Hebben de heren wonderen verricht? Heeft het duo Estro daadwerkelijk voorzien van een solide financieel fundament waarop een nieuwe toekomst kon worden gebaseerd? Nee, de mannen speelden willens en wetens voor stommetje, zo bericht de kwaliteitskrant. Terwijl de managers braaf hun budgetaanvragen voor klimrekken en driewielers indienden, goochelden zij met de cijfers van hun boekhouding. De kinderopvangactiviteiten waren wel winstgevend, zij het dat het hoofdkantoor het bedrijfsonderdeel in het rood drukte met rentelasten, hoge huren en dito administratiekosten. Daarom bereidde de directie in het geheim een pre-pack constructie voor, een flitsfaillissement waarmee onderneming in afgeslankte vorm zou kunnen doorstarten zodat het spelletje weer van voren af aan kon beginnen.

Legaal aanzien

Op 5 juli was de deal beklonken. Estro had haar statutaire vestigingsplaats op papier verplaatst naar Amsterdam waar de inschikkelijke curator Wouter Jongepier bereid was gevonden de transactie een legaal aanzien te geven. 130 filialen en ongeveer duizend medewerkers lichter, ging Smallsteps uit de doorstartblokken. Alle sores die de overname met zich mee had gebracht, mochten niet onbeloond blijven, meende directeur Bienfait. Voor zijn werk in het eerste half jaar trakteerde hij zichzelf op een bonus van € 25.000.

Bips afvegen

Tot slot: het Franse woord ‘bienfait’ staat voor ‘flink gedaan’ of ’goed zo!’ In Parijs zal de uitdrukking onder meer worden gebruikt voor peuters die voor het eerst zelfstandig hun bips afvegen, in Nederland kan de term in zwang raken voor managers die voor luttel werk een exorbitante bonus opstrijken. Want, met de uitzonderlijk royale gebaren die hij richting zijn eigen portemonnee maakte, zou Bienfait weleens een spreekwoordelijke daad kunnen hebben verricht. Het woord bonus is immers zo besmet geraakt dat extraatjes  een nieuwe titel verdienen, een bienfait!

Meer faillissement nieuws
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet Accountant.nl | vrijdag 8 december 2023
Nieuwe faillissementen van 7 december 2023 Van de redactie | donderdag 7 december 2023
Nieuwe faillissementen van 6 december 2023 Van de redactie | woensdag 6 december 2023
Viaplay met Max Verstappen-snelheid op weg naar faillissement Henk Hanssen | woensdag 6 december 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland