Lingerieketen Sapph is opnieuw hard getroffen. De enige fysieke winkel van het merk, gevestigd aan de Doctor Kuyperkade in Maassluis, is vorige week dinsdag ontruimd door een deurwaarder meldt het AD. Tegelijkertijd werd ook een nabijgelegen loods aan de Maasweg leeggehaald. Daarmee bereikt de voortdurende onrust rond het merk een nieuw dieptepunt.
Voorraad in opslag, kosten voor eigen rekening
De ontruimingen werden uitgevoerd door het team van gerechtsdeurwaarder Maarten Koper, namens het kantoor Van der Velde van Hal & Peers. Zowel de winkel als de loods zijn volledig leeggehaald; kleding, meubels, paspoppen en andere winkelmaterialen zijn afgevoerd en opgeslagen in een containerhotel in de Botlek. In totaal zijn tussen de vijf en zeven containers gevuld. De eigenaren hebben drie maanden de tijd om de goederen terug te halen, mits zij zelf opdraaien voor de kosten van opslag en transport.
Huurconflict en misgelopen koopovereenkomst leiden tot ontruiming
Volgens Koper zijn de ontruimingen het gevolg van langdurige huurachterstanden en het niet nakomen van een koopovereenkomst. De eigenaars van het merk, Olaf Wagenaar en Annique van der Zande, zouden een boete van tien procent hebben openstaan nadat ze het pand wilden kopen maar vervolgens niet betaalden. Ook zouden andere vennootschappen van het duo maandenlang nauwelijks huur hebben afgedragen.
Wagenaar: "Volkomen onverwacht"
Olaf Wagenaar zegt geschrokken te zijn van de plotselinge ontruiming. Volgens hem kwam het besluit als een complete verrassing. “We hadden nog medewerkers aan het werk toen de deurwaarder arriveerde,” aldus Wagenaar in een reactie aan het Algemeen Dagblad. Hij betwist bovendien de lezing van de deurwaarder omtrent de huurachterstand en de niet-betaalde koopsom: “Wat er nu wordt gezegd klopt niet, maar ik wil daar verder niet op ingaan.”
Ondanks de tegenslagen toont Wagenaar zich strijdvaardig. Hij benadrukt dat Sapph niet van plan is het bij deze tegenslag te laten zitten. “Objectief gezien zijn er de afgelopen maanden veel dingen tegelijk gebeurd, en het lijkt alsof alles nu samenkomt. Mensen denken dat we ten onder gaan, maar dat is niet het geval.” Zijn doel is om de voorraad terug te halen en, als het aan hem ligt, zelfs terug te keren naar het pand in Maassluis.
Faillissement Ultraviolet Group werpt lange schaduw
De huidige gebeurtenissen staan niet op zichzelf. In februari werd het moederbedrijf van Sapph, Ultraviolet Group, failliet verklaard. Deze holding exploiteerde niet alleen Sapph, maar ook de merken UltraViolet en UltraMan. De aanleiding voor het faillissement was een verzoek van investeerder Shawn Harris, die in 2023 nog 1,6 miljoen euro in het bedrijf pompte. Toen oplopende schulden en aanhoudende klachten van klanten over niet-geleverde bestellingen aanhielden, trok hij de stekker eruit.