De Nederlandse tak van woonwinkelketen Casa is officieel failliet verklaard door de rechtbank in Breda. Daarmee valt het doek voor de achttien winkels in Nederland, waar zo’n 130 medewerkers werkzaam waren. De beslissing volgde op het eerdere faillissement van de Belgische moederorganisatie begin maart. In de nasleep daarvan kwam ook de Nederlandse bedrijfsvoering tot stilstand, wat uiteindelijk leidde tot het faillissementsverzoek door het eigen bestuur van Casa Nederland.
Achterstallige lonen en groeiende onrust
De problemen begonnen toen de salarissen over maart niet tijdig werden uitbetaald, wat leidde tot een faillissementsaanvraag door het personeel zelf. Na het alsnog ontvangen van het salaris werd de rechtszitting met moeite uitgesteld tot begin mei, in de hoop druk te houden op het bestuur om ook de april-lonen te betalen. Deze betaling bleef echter uit. “Het idee was om een stok achter de deur te houden”, aldus Allard Lamers, OR-voorzitter en bedrijfsleider. Maar tot verrassing en frustratie van het personeel vroeg het bestuur onverwacht zelf het faillissement aan.
Winkels onmiddellijk gesloten
Curator Bart Louwerier liet kort na de uitspraak weten dat alle winkels per direct gesloten blijven. “Openhouden is onverantwoord”, verklaarde hij. Door het eerdere faillissement van de Belgische tak functioneert de bedrijfsstructuur al weken niet meer. Er is geen HR-afdeling, de IT ligt plat, en zelfs kassa’s werken niet. Bovendien is onduidelijk wie juridisch eigenaar is van de voorraad in de winkels. Mogelijk rust er pandrecht of een ander voorbehoud op de goederen, wat verdere verkoop bemoeilijkt.
Onfatsoenlijke communicatie richting personeel
Zowel de ondernemingsraad als de vakbond AVV uitte harde kritiek op de gang van zaken. Vakbondsvoorzitter Martin Pikaart spreekt tegen RTL van een “schandalige” werkwijze: “Het personeel is nergens over geïnformeerd. Dat is onfatsoenlijk.” Lamers sluit zich daarbij aan: “We wisten dat het slecht ging, maar deze manier van handelen is ronduit schofterig.” Hij had liever gezien dat het bestuur eerder de knoop had doorgehakt, gezien de afwezigheid van een overnamekandidaat en het wegvallen van het Belgische hoofdkantoor.
Salarissen over april via UWV
De curator heeft een afkoelingsperiode van twee maanden ingesteld, waarin geen goederen het bedrijf mogen verlaten. In deze tijd wordt geprobeerd om duidelijkheid te krijgen over eigendomsrechten en de verdere afwikkeling. De salarissen over april zullen uiteindelijk wel worden uitgekeerd, maar via het UWV. Dat betekent echter dat medewerkers nog enkele weken moeten wachten op hun geld. “Sommige mensen leven van maand tot maand. Voor hen is dit een bittere pil,” zegt Lamers.
Jarenlange verliezen en felle concurrentie
Casa kampte al jaren met financiële problemen. Toenemende kosten en stevige concurrentie van ketens als IKEA en Action hebben het bedrijf in een wurggreep gehouden. Het faillissement in België leidde tot een domino-effect dat nu ook de Nederlandse vestigingen fataal is geworden.