Actuele informatie over faillissementen en surseances

Uitzendbranche voelt tegenwind - Meer bureaus failliet; mogelijk trendbreuk

Bron: FaillissementsDossier.nl   |  1 december 2011
UTRECHT – Het aantal failliete uitzend- en detacheringsbureaus is in november flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die faillissementsdossier.nl vandaag heeft gepubliceerd.
In totaal gingen de afgelopen maand 28 bureaus bankroet tegen slechts tien in november 2010. In de afgelopen drie maanden steeg het aantal faillissementen binnen de branche met ruim een kwart tot 60.

De toename lijkt een trendbreuk. Na de lastige jaren 2008 en 2009 ging het uitzendorganisaties vanaf het tweede kwartaal van 2010 redelijk voor de wind. Vooral vanuit de industrie en de logistieke wereld nam de vraag toe. Nu de economie weer verslechtert, zien uitzendbureaus vooral in deze sectoren de opdrachtenportefeuilles krimpen.

Goede barometer
Mogelijk wijst de kentering op een conjunctuuromslag. De uitzendbranche is doorgaans een goede barometer voor de economie.

Veel kleine uitzend- en detacheringsbureaus delven het onderspit. Volgens de brancheorganisaties ABU en NBBU blijven hun leden vooralsnog grotendeels buiten schot. De ABU, waarbij de meeste grote uitzendorganisaties zijn aangesloten, en de NBBU, de brancheorganisatie voor MKB-uitzendbureaus, hebben gezamenlijk 1200 leden. Dat is slechts tien procent van het totale aantal uitzend- en detacheringsbedrijven in Nederland.

‘De branche kent veel gelukszoekers’, weet arbeidsstrateeg Wim Davidse. ‘Iedereen kan zo een uitzendbureau beginnen. Dat trekt ook mensen die niet zo in dit vak thuis zijn. Wanneer er dan, zoals nu, weer wat tegenwind opsteekt, gaan die vaak als eerste onderuit’, meent de econoom die is gespecialiseerd in ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Kruimeldieven

Volgens Davidse redden gespecialiseerde uitzendbureaus het veelal nog wel. Bemiddelaars die alles aanpakken, de zogenoemde kruimeldieven, hebben het momenteel zwaar.

In totaal gingen in november 1023 bedrijven failliet tegen 910 in dezelfde maand vorig jaar. Gemeten over de eerste elf maanden daalde het aantal faillissementen licht tot 9318.
Wie is

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland