Na een half jaar van onrust en speculaties is het doek definitief gevallen voor het opslagbedrijf Boxx. Gisteren werden in Amsterdam meerdere vennootschappen waaronder de topholding failliet verklaard. Het bankroet was aangevraagd door beleggers die vrezen een miljoeneninvestering kwijt te raken.
Failliet Boxx wist opvallend snel positie in top 3 te veroveren
Boxx Opslagdiensten bv werd in 2011 opgericht. Als nieuwkomer wist het Amsterdamse bedrijf zich opvallend snel een positie te veroveren in de concurrerende markt voor tijdelijke opslag. Met een totaal van 147.000 vierkante meter verdeeld over veertien locaties, nestelde Boxx zich in de top 3, na Allsafe en Shurgard. Boxx onderscheidde zich onder meer door diverse extra verhuisservices aan te bieden waaronder verrijdbare opslagunits die voor de deur van de klant werden neergezet en eenmaal gevuld weer werden opgehaald.
Boxx verleidde honderden particulieren tot investering van circa 35 miljoen
Daarnaast viel Boxx op door de gehanteerde financiersstrategie. Om de snelle groei te kunnen bekostigen gaf Boxx obligaties en aandelen uit. De lage instapdrempel van 2500 euro en de belofte van hoge rendementen van tussen de acht en tien procent verleidde circa achthonderd particulieren tot een investering van circa 35 miljoen euro in Boxx. In oktober vorig jaar ontstond er echter onrust onder de investeerders nadat het bedrijf verklaarde tijdelijk niet in staat te zijn tot het betalen van het rendement.
Boxx-directie erkende dat bedrijf ‘structureel verlieslatend’ was
Hoe Boxx er precies voorstond bleef gissen voor de investeerders. Uit concurrentieoverwegingen weigerde directeur en oprichter Erwin Fleer inzage in de cijfers te geven. In een brief aan de beleggers - waar Quote de hand op wist te leggen - erkende de directie wel dat het bedrijf ‘structureel verlieslatend’ was en onder een ‘enorme schuldenlast’ gebukt ging. De laatste maanden hoopte Boxx nog op een ontsnapping door de vorderingen te herstructureren en bij financiers extra geld op te halen maar die pogingen bleken ontoereikend.
Failliet Boxx: aangifte wegens verdenking piramidespel
Beleggers verloren ondertussen in hoog tempo hun vertrouwen in Boxx. Een van hen deed aangifte bij het Openbaar Ministerie omdat hij het vermoeden kreeg dat het opslagbedrijf was gefundeerd op de principes van het piramidespel. Andere beleggers probeerden Boxx via de rechter tot inzage van de boekhouding te dwingen. Gisteren werden de vennootschappen van Boxx, waaronder de topholding, door de Amsterdamse rechtbank failliet verklaard. Verwacht mag worden dat de curator binnen afzienbare tijd eindelijk de gewenste duidelijkheid zal geven over de cijfers. Of de investeerders nog iets van hun geld terug zullen zien, is hoogst twijfelachtig.