Het aantal faillissementen blijft toenemen. Ook in april steeg het aantal faillissementen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS. De sterk stijgende trend wordt daarmee bevestigd: in de eerste vier maanden van 2024 gingen er 47 procent meer bedrijven failliet dan een jaar eerder. Is dit een inhaaleffect of een niet te negeren waarschuwingssignaal?
CBS: 422 bedrijven failliet in april
Het percentage waarmee het aantal faillissementen in april is gestegen valt naar verhouding nog mee. Vorige maand werden er 402 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard, aldus het CBS. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van de maand maart. De meeste faillissementen vielen in de handel, de sector die ook de meeste bedrijven telt. Relatief gezien werden in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. Ook in de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand toe.
Almaar stijgende faillissementscijfers: inhaaleffect of waarschuwingssignaal?
Het stijgingspercentage mag dan betrekkelijk zijn, wie uitzoomt en naar het grotere plaatje kijkt ziet een trend die tamelijk steil omhoog begint te lopen. Kunnen we de stijgende faillissementscijfers nog duiden als een inhaaleffect van de weggevallen coronasteun of moeten we de noodklok luiden? De marktvorsers zijn daar niet helemaal over uit. Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing en retailing aan de Nyenrode Business Universiteit, begroette de onheilscijfers als een oude vriend die te laat aan het diner verschijnt. ‘We zaten hier natuurlijk op te wachten,’ zei ze maandag op BNR. Koelemeijer wijt de stijging voor het grootste deel aan het weggevallen van de hulppakketten die Den Haag tijdens de coronacrisis had opgetuigd.
Allianz: andere oorzaken voor stijgende faillissementscijfers
Johan Geeroms, risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms van kredietverzekeraar Allianz Trade, kijkt met een hele andere bril naar de ontluikende trend. Hij ziet in de oplopende cijfers het gelijk van zijn analisten bevestigd. Al in februari voorspelde Allianz dat er juist in Nederland klappen zouden gaan vallen. In geen enkel ander Europees land zou de stijging zo hard gaan. ‘Vorig jaar noemden we de plus van 52 procent nog een inhaaleffect na corona. Maar daar komt ook dit jaar gewoon nog eens een plus van 31 procent bij.’ Geeroms wijst ter verklaring op andere oorzaken zoals de ingezakte economie in Duitsland en het grote aantal (kwetsbare) starters.