Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Trend zet door: 50 procent meer bedrijven failliet dan in zelfde periode 2024

Door:
Henk Hanssen
  |  15 mei 2024
Het aantal faillissementen blijft toenemen. Ook in april steeg het aantal faillissementen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS. De sterk stijgende trend wordt daarmee bevestigd: in de eerste vier maanden van 2024 gingen er 47 procent meer bedrijven failliet dan een jaar eerder. Is dit een inhaaleffect of een niet te negeren waarschuwingssignaal?

CBS: 422 bedrijven failliet in april

Het percentage waarmee het aantal faillissementen in april is gestegen valt naar verhouding nog mee. Vorige maand werden er 402 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard, aldus het CBS. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van de maand maart. De meeste faillissementen vielen in de handel, de sector die ook de meeste bedrijven telt. Relatief gezien werden in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. Ook in de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand toe. 

Almaar stijgende faillissementscijfers: inhaaleffect of waarschuwingssignaal?

Het stijgingspercentage mag dan betrekkelijk zijn, wie uitzoomt en naar het grotere plaatje kijkt ziet een trend die tamelijk steil omhoog begint te lopen. Kunnen we de stijgende faillissementscijfers nog duiden als een inhaaleffect van de weggevallen coronasteun of moeten we de noodklok luiden? De marktvorsers zijn daar niet helemaal over uit. Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing en retailing aan de Nyenrode Business Universiteit, begroette de onheilscijfers als een oude vriend die te laat aan het diner verschijnt. ‘We zaten hier natuurlijk op te wachten,’ zei ze maandag op BNR. Koelemeijer wijt de stijging voor het grootste deel aan het weggevallen van de hulppakketten die Den Haag tijdens de coronacrisis had opgetuigd.

Allianz: andere oorzaken voor stijgende faillissementscijfers

Johan Geeroms, risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms van kredietverzekeraar Allianz Trade, kijkt met een hele andere bril naar de ontluikende trend. Hij ziet in de oplopende cijfers het gelijk van zijn analisten bevestigd. Al in februari voorspelde Allianz dat er juist in Nederland klappen zouden gaan vallen. In geen enkel ander Europees land zou de stijging zo hard gaan. ‘Vorig jaar noemden we de plus van 52 procent nog een inhaaleffect na corona. Maar daar komt ook dit jaar gewoon nog eens een plus van 31 procent bij.’ Geeroms wijst ter verklaring op andere oorzaken zoals de ingezakte economie in Duitsland en het grote aantal (kwetsbare) starters.

Meer faillissement nieuws
Failliet per provincie week 20 - 2024 Van de redactie | maandag 20 mei 2024
Uitgever van weekblad De Hallo failliet verklaard nu horst aan de maas. | zondag 19 mei 2024
Nieuwe faillissementen van 16 mei 2024 Van de redactie | donderdag 16 mei 2024
BKT Logistics failliet verklaard Transport Online | donderdag 16 mei 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland