De enige slager die in Nederland nog koosjer vlees en gevogelte leverde, is failliet. De Amsterdamse slagerij Marcus, een familiebedrijf met een historie die teruggaat tot 1785, werd een week geleden failliet verklaard.
Einde van het koosjer broodje halfom
De ossenworst is wereldberoemd. En het pekelvlees, basisingrediënt van het typisch Joods-Amsterdamse broodje halfom, niet minder. Maar ze zijn niet meer te krijgen, althans niet zoals het oorspronkelijk hoort met vlees dat is geslacht en bereid onder rabbinaal toezicht. Er was nog maar één slagerij in Nederland die koosjer vlees en gevogelte leverde dat aan de Joodse spijswetten, de kasjroet, voldeed. Dit bedrijf, de Amsterdamse slagerij Marcus, is op 14 maart failliet verklaard. Ook Vleeswarenbedrijf Gelkos bv, het moederbedrijf van de slagerij Marcus, is failliet.
Na vierhonderd jaar geen koosjere slager meer in Nederland
Het nieuws over de sluiting komt hard aan in de Joodse gemeenschap. ‘We hebben vierhonderd jaar Nederlands koosjer vlees gehad,’ zegt rabbijn Shmuel Katz van de Joodse Gemeente Amsterdam in Het Parool. ‘Er was altijd ten minste één slager - behalve in de Tweede Wereldoorlog - waar volgens onze voorschriften is geslacht en vlees is verkocht. Daar komt nu een einde aan.’ De van origine uit Friesland afkomstige familie Marcus runde al sinds 1785 op verschillende plaatsen in Nederland kosjere restaurants en slagerijen. De zaak in Amsterdam werd in 1957 geopend door telg Leo Marcus. Zijn slagerij werd later overgenomen maar behield zijn oorspronkelijke naam.
Failliete slagerij Marcus leverde koosjer vlees aan luchtvaartmaatschappijen en bejaardentehuizen
De klanten van slagerij Marcus bevonden zich niet alleen in Buitenveldert waar de zaak was gevestigd. De slagerij leverde zijn koosjere vleesproducten aan ook luchtvaartmaatschappijen, ziekenhuizen, restaurants en bejaardentehuizen. Nienke Bobbert van AMS Advocaten is tot curator benoemd. Wat de oorzaken van het faillissement zijn, kan ze nog niet zeggen. De gestegen prijzen voor veevoer en energie zullen zonder twijfel een rol spelen. Ook de in 2017 ingevoerde bepaling dat ritueel geslacht vlees niet meer mag worden uitgevoerd, leidde tot omzetverlies dat met hogere prijzen moest worden gecompenseerd.