Actuele informatie over faillissementen en surseances

Sterke stijging bedrijfsbeëindigingen door inflatie en personeelstekort

Door:
Henk Hanssen
  |  14 september 2022
In de afgelopen maand zijn er negen procent meer bedrijven gestopt dan in augustus vorig jaar. Dit blijkt uit de nieuwste trendrapportage van KVK. Het cijfer sluit aan bij een heersende trend: in het eerste half jaar van 2022 werd een recordaantal bedrijfsopheffingen geregistreerd. Stijgende prijzen, krapte op de arbeidsmarkt en tekort aan materiaal zijn de voornaamste oorzaken.

CBS: aantal faillissementen bleef augustus vrijwel gelijk

Opmerkelijk is dat het aantal faillissementen in augustus nagenoeg gelijk bleef. Het CBS berichtte begin deze week dat er in augustus 147 ondernemingen en instellingen failliet zijn verklaard. Dat is welgeteld één meer dan in juli. Hoewel de faillissementsindex zich historisch gezien nog steeds op een laag niveau beweegt, is er ten opzichte van vorig jaar wél sprake van een aanzienlijke stijging. In augustus 2021 noteerde het CBS 109 faillissementen.

Recordaantal bedrijfssluitingen eerste helft 2022

Maar om zich een beeld te vormen van de staat van de economie, vindt Joris Knoben, hoogleraar strategie en ondernemerschap aan de universiteit van Tilburg, het aantal faillissementen minder relevant dan het aantal stoppers. ‘Want de overgrote meerderheid gaat niet failliet maar stopt ermee.’ De grafieken geven hem gelijk. In de eerste helft van dit jaar werden 76.000 bedrijven opgeheven, het hoogste aantal sinds de start van de meetmethode in 2007.


KVK: aantal starters stijgt met 27 procent

Afgelopen maand nam het aantal bedrijfssluitingen met negen procent toe. De energiecrisis, personeelsgebrek en materiaaltekort nopen steeds meer ondernemers de poort te sluiten. Toch is het niet louter kommer en kwel, integendeel. Het aantal stoppers wordt royaal overtroffen door het aantal starters. KVK noteerde in augustus 27 procent meer startende bedrijven dan in dezelfde maand vorig jaar.

Meer starters door personeelstekort

Het personeelstekort blijkt ironisch genoeg een van de krachtigste aanjagers van starterstoename. ‘Veel mensen zien een kans om genoeg opdrachten te scoren om hun loondienstverband te verruilen voor het ondernemerschap,’ aldus Josette Dijkhuizen, ondernemer en bijzonder hoogleraar in Tilburg. De bouwsector noteert de meeste starters. ‘Dat zullen waarschijnlijk niet alleen in Nederland geboren vakmensen zijn, maar ook mensen uit Oost-Europese landen die hier als zzp’er aan de slag gaan.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland