Actuele informatie over faillissementen en surseances

Personeel metaalbedrijf ziet vakantie in faillissement veranderen

Door:
Henk Hanssen
  |  3 augustus 2022
‘Prettige vakantie jongens en tot over een paar weken!’ Met die boodschap liepen de werknemers van het Twentse metaalbewerkingsbedrijf Esteq afgelopen vrijdag de deur uit. Op weg naar Frankrijk kregen ze een telefoontje van de curator. Plak gerust nog een paar weken aan je vakantie vast, Esteq is failliet. Wat is er gebeurd?

Failliet Esteq kon salaris personeel niet meer betalen

Het gekke is: Esteq staat bekend als een degelijk bedrijf. Lid van de Koninklijke Metaalunie, ISO-gecertificeerd, een portefeuille met respectabele klanten zoals het sportcentrum Papendal en een historie die vele jaren teruggaat. Afgelopen vrijdag was de laatste werkdag van de 21 medewerkers. Nietsvermoedend liepen ze hun vakantiebestemming tegemoet. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Of toch wel… Ze hadden te horen gekregen dat hun salaris niet zou worden uitbetaald.

Directie Esteq vroeg zelf faillissement aan

Achter de schermen had de directie zelf het faillissement aangevraagd. Curator Frank Feenstra van het Apeldoornse Venk Advocaten weet nog niet precies welke omstandigheden tot het plotselinge bankroet hebben geleid. ‘Ik heb de werknemers formeel moeten ontslaan, dan krijgen ze hun achterstallig loon via het UWV,’ zegt hij in De Stentor. Ook vakbond FNV tast nog in het duister over de oorzaak. ‘Soms worden wij vooraf benaderd door verontruste medewerkers. Dat is in dit geval niet gebeurd,’ zegt bestuurder Agnes van der Schuur tegen de regionale krant.


Curator Esteq: deze week gesprek met overnamekandidaten

Zodra de meest dringende zaken geregeld zijn, gaat de curator zijn tijd besteden aan het onderzoeken van de doorstartmogelijkheden. Hij laat een taxateur komen die de waarde van de onderneming in kaart brengt. Gezien het personeelstekort in de sector is snel handelen geboden. De curator wil voorkomen dat er ervaring en kennis weglekt omdat gelouterde krachten eieren voor hun geld kiezen en elders aan de slag gaan. Hij verwacht deze week met overnamekandidaten in gesprek te kunnen gaan.

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland