Met het eind van het jaar in zicht is er toch nog een beetje goed nieuws voor de zeventigduizend polishouders van Conservatrix. De levensverzekeraar ging een jaar geleden failliet. Polishouders kregen daarop maar liefst een derde minder uitgekeerd. Dankzij goed renderende beleggingen wordt de korting per 1 december verkleind tot twintig procent.
DNB verpatste oerdegelijk Conservatrix voor 1 euro aan een oplichter
Conservatrix was een oerdegelijke verzekeraar die al sinds 1872 op de Nederlandse markt actief was. Het in Baarn gevestigde familiebedrijf verkocht via tussenpersonen uitvaart-, kapitaal- en pensioenverzekeringen en hypotheken. Het onverwachte faillissement werd ingeleid door nieuwe kapitaalseisen die De Nederlandsche Bank op tafel legde. DNB was van mening dat de levensverzekeraar niet vlot en volledig genoeg reageerde op de aangepaste richtlijnen. Daarop verpatste Klaas Knot & co Conservatrix voor één euro aan het bedrijf van een oplichter. Op 8 december 2020 ging de levensverzekeraar failliet.
Evaluatiecommissie onderzoekt faillissement Conservatrix
Deze gang van zaken, en met name de rol van DNB daarin, wordt momenteel onderzocht door de Evaluatiecommissie Conservatrix. De commissie is met terugwerkende kracht door minister Hoekstra ingesteld, mede onder druk van PvdA-Kamer Henk Nijboer die zich verbijsterd toonde de handelwijze van DNB en het ministerie van Financiën. De commissie wordt gevormd door twee gezaghebbende experts uit de financiële wereld, Pauline van der Meer Mohr en Roelof Konterman. Het streven is om nog dit jaar met het eindrapport naar buiten te komen maar of dit wordt gehaald is onzeker.
Gedupeerden Conservatrix blij met extraatje
Voor de polishouders is er intussen wel een opsteker die het wachten op een eindoordeel iets draaglijker maakt. Kort na het faillissement vreesden zij dat de uitkeringen van hun verzekeringen bijna zouden worden gehalveerd. Maar met ingang van 1 december wordt de korting van dertig procent verlaagd naar twintig procent. De verlaging wordt mede mogelijk gemaakt door het rendement dat met het beheer van de verzekeringsportefeuille is gerealiseerd. De Stichting Polishouders Conservatrix, die de belangen van veel gedupeerden behartigt, verwelkomt het extraatje maar noemt het ook ‘nog steeds veel te karig’.