Actuele informatie over faillissementen en surseances

Nieuwe bio-energiecentrale Harderwijk nu al failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  20 oktober 2021
Heel de wereld moet verduurzamen, de gasprijs beweegt zich op recordhoogte en het mestoverschot klotst tegen de plinten. Ondanks deze uitzonderlijk gunstige bedrijfsomstandigheden is de bio-energiecentrale Harderwijk erin geslaagd failliet te gaan.

Bio-energiecentrale Harderwijk vergistte koeienmest

De rechtbank Gelderland sprak dinsdag het faillissement uit over BECH bv, de vennootschap achter de bio-energiecentrale. De installatie op het rioolwaterzuiveringsterrein van Harderwijk is nog maar een paar jaar oud. De eerste paal voor de centrale ging op 14 december 2017 de grond in. De centrale vergistte koeienmest en restanten uit de voedingsindustrie tot biogas. Het idee was om hiermee vijfduizend huishoudens van energie te kunnen voorzien.

Stankoverlast Harderwijk door bio-energiecentrale

Het groene voorbeeldproject is vanaf het begin door tegenslag geteisterd. Op 11 december 2018 geeft de nog proefdraaiende centrale een nadrukkelijk visitekaartje af. Harderwijk wordt getrakteerd op een penetrante stank. Het deksel van een mestvergistingstank is niet zorgvuldig geborgd en vliegt eraf. Het gehele terrein wordt bedekt door twee miljoen liter mest. Het incident zorgt voor veel ergernis en vertraging omdat alles moet worden schoongemaakt en gecontroleerd.


Energiecentrale Harderwijk gebaseerd op rammelend business model

‘We hebben alles nu zo vaak gecontroleerd dat we redelijk zeker weten dat het nu goed gaat,’ verklaren directeuren Douwe Jan Tilkema en Johan Braad trots tegen regionale krant De Stentor wanneer de centrale in mei 2020 eindelijk officieel van start gaat. Dat blijkt te optimistisch. Al gauw stijgt er opnieuw een ongemakkelijke geur op. Dit keer uit de boekhouding: het business model rammelt aan alle kanten.

Energiecentrale Harderwijk kan niet profiteren van gestegen gasprijs

De inkomsten die het verwerken van mest genereert zijn te hoog ingeschat. De kosten voor het vergisten te laag. En omdat de leveringscontracten voor lange termijnen zijn afgesloten kan BECH ook niet profiteren van de geëxplodeerde gasprijs. Het initiatief van Jan Bakker, een grote agrarische onderneming uit Hattemerbroek die onder meer mest verhandelt, en het Waterschap Vallei en Veluwe blijkt op drijfzand te zijn gebaseerd.

Meer nieuws over dit onderwerp
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland