De belofte was groots en meeslepend: met een prijswinnende innovatie zou het Groningse Coolback de wereldmarkt van zonnepanelen voor zich gaan winnen. Een paar dagen geleden ging het bedrijf failliet. Oorzaak: de gevolgen van de coronacrisis.
Coolback beloofde meer energie zónder meerkosten
Don’t waste watts. De slogan glinstert nog prominent op de homepage van Coolback.com. Verspil geen wattage en kies voor de innovatieve achterwanden van Coolback. Ze leveren meer elektriciteit op, gaan langer mee en dat voor dezelfde prijs als conventionele modules. Onderaan de pagina met deze ronkende ‘claims to fame’ prijken recente tijdschriftinterviews waarin ceo en oprichter Simon Meijer uiteenzet hoe met zijn product uit de zon het maximale rendement kan worden behaald.
Coolback wilde de wereld veroveren
De wereld veroveren, dát was zijn doel. En Meijer was ervan overtuigd dat hem dat – samen met zijn team – zou gaan lukken. De belofte van Coolback was namelijk onverslaanbaar: meer efficiency, een hogere energieopbrengst, zónder meerkosten. ‘Dat wil iedereen,’ zei hij twee jaar geleden tegen Solar Magazine. Voor de ontwikkeling van Coolback werden tal van complexe uitdagingen overwonnen. Na jaren puzzelen werd met een dragende koelribbenstructuur die het frame vervangt uiteindelijk de optimale balans gevonden tussen schaalbaarheid, commercie en de vele hoogtechnologische vereisten.
De vinding van Coolback werd in Shanghai onderscheiden
Niets leek een succesvolle lancering nog in de weg te kunnen staan. Het GROEIfonds van de Economic Board Groningen (EBG) stak er geld in, werd medeaandeelhouder en zorgde voor productiefaciliteiten. Op ’s werelds grootste solarbeurs, de SNEC PV Power Expo in Shanghai, sleepte de vinding een onderscheiding voor ‘technological achievement’ in de wacht. Klanten uit de hele wereld stonden in de rij en toch is de onderneming minder dan een week geleden door de rechtbank Noord-Nederland failliet verklaard.
Coolback ging failliet door ‘perfecte storm’
Volgens Meijer ligt de oorzaak in wat hij een ‘perfect storm’ noemt. Als gevolg van de coronacrisis zijn de prijzen van grondstoffen en transport geëxplodeerd. Coolback zag zich genoodzaakt de productie te staken. ‘En wij hadden niet genoeg vlees op de botten om die perfect storm uit te zitten,’ zegt Meijer tegen Solar Magazine. Curator Hans Silvius van DeHaan Advocaten is een onderzoek begonnen om te kijken of er een doorstart mogelijk is. Diverse partijen zouden al interesse hebben getoond. ‘Aan ons product ligt het niet,’ aldus Meijer. ‘Maar het overleven van Coolback is nu wel uit mijn handen.’