Actuele informatie over faillissementen en surseances

CBS: in 2020 recordaantal bedrijven opgeheven

Door:
Henk Hanssen
  |  7 april 2021
Steeds meer ondernemers geven er de brui aan. In 2020 zijn er 129.000 vestigingen van bedrijven opgeheven, 26 procent meer dan in 2019 toen 102.000 ondernemingen stopten. De forse krimp wordt nauwelijks gecompenseerd door het aantal nieuwe vestigingen dat met slechts 1,7 procent steeg, van 175.000 in 2019 naar 178.000 vorig jaar. Niet eerder sinds het CBS in 2007 begon met registreren was de netto teruggang zo fors.

6,5 procent van alle bedrijven opgeheven

De opgeheven bedrijven betreffen in de meeste gevallen ondernemingen met één werkzame persoon en een vestiging, meldt het CBS. 94 procent behoorde tot de kleine bedrijven met één vestiging, 87 procent was onderdeel van een bedrijf met een werkzame persoon. Het economische rampjaar 2020 laat vooral in de Randstad zijn sporen na. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam werd ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen opgeheven.

Zaanstreek: een op de negen horecazaken gestopt

Alleen al in Amsterdam stopten achthonderd horecazaken. In Groot-Rijnmond hielden 445 cafés en restaurants het voor gezien. In de Zaanstreek werd één op de negen horecavestigingen opgeheven. Andere branches met een verhoudingsgewijs hoog aantal opheffingen zijn zakelijke dienstverlening, handel en transport. Ook rond Utrecht, Rotterdam en Arnhem/Nijmegen liep de bedrijfsdynamiek sterk terug. Andere regio’s met relatief veel opheffingen zijn Delfzijl, Noord-Friesland en de Bollenstreek.


Regio Den Haag toont de meeste veerkracht

Het aantal opheffingen liep in geen enkele regio terug. Het gebied rond Den Haag toont de meeste veerkracht: hier werden de meeste nieuwe bedrijfsvestigingen opgericht, in Twente en Zuidwest Friesland het minst. Webwinkels, post en koeriers behoren tot de bedrijfstakken met de meeste nieuwe vestigingen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland