Steeds meer ondernemers geven er de brui aan. In 2020 zijn er 129.000 vestigingen van bedrijven opgeheven, 26 procent meer dan in 2019 toen 102.000 ondernemingen stopten. De forse krimp wordt nauwelijks gecompenseerd door het aantal nieuwe vestigingen dat met slechts 1,7 procent steeg, van 175.000 in 2019 naar 178.000 vorig jaar. Niet eerder sinds het CBS in 2007 begon met registreren was de netto teruggang zo fors.
6,5 procent van alle bedrijven opgeheven
De opgeheven bedrijven betreffen in de meeste gevallen ondernemingen met één werkzame persoon en een vestiging, meldt het CBS. 94 procent behoorde tot de kleine bedrijven met één vestiging, 87 procent was onderdeel van een bedrijf met een werkzame persoon. Het economische rampjaar 2020 laat vooral in de Randstad zijn sporen na. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam werd ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen opgeheven.
Zaanstreek: een op de negen horecazaken gestopt
Alleen al in Amsterdam stopten achthonderd horecazaken. In Groot-Rijnmond hielden 445 cafés en restaurants het voor gezien. In de Zaanstreek werd één op de negen horecavestigingen opgeheven. Andere branches met een verhoudingsgewijs hoog aantal opheffingen zijn zakelijke dienstverlening, handel en transport. Ook rond Utrecht, Rotterdam en Arnhem/Nijmegen liep de bedrijfsdynamiek sterk terug. Andere regio’s met relatief veel opheffingen zijn Delfzijl, Noord-Friesland en de Bollenstreek.
Regio Den Haag toont de meeste veerkracht
Het aantal opheffingen liep in geen enkele regio terug. Het gebied rond Den Haag toont de meeste veerkracht: hier werden de meeste nieuwe bedrijfsvestigingen opgericht, in Twente en Zuidwest Friesland het minst. Webwinkels, post en koeriers behoren tot de bedrijfstakken met de meeste nieuwe vestigingen.