Actuele informatie over faillissementen en surseances

Haags werklozenproject ten onder aan zelfverrijking

Door:
Henk Hanssen
  |  20 januari 2021
Een met veel fanfare door Mark Rutte geopend werklozenproject is gestrand op zelfverrijking en mismanagement. Al een jaar na de oprichting trekt de gemeente Den Haag de stekker uit de Stichting Energieacademie. In ruil voor 1,2 miljoen euro subsidie zijn er geen 560 maar 17 jongeren aan een baan geholpen.

Energieacademie besteedde subsidie aan salaris

Werkloze kwetsbare jongeren en bijstandsgerechtigden weer perspectief bieden. Dat was het doel van de Stichting Energieacademie (SEA) die in februari 2020 van start ging. Leerlingen konden er terecht voor een bouwtechnische beroepsopleiding. Om hen tot deelname over te halen werd een baan als elektricien, ijzervlechter, stukadoor of zonnepanelenmonteur gegarandeerd. De gemeente Den Haag gaf 1,2 miljoen subsidie. Dat geld blijkt nu grotendeels te zijn besteed aan salarissen van bestuur en medewerkers.

Den Haag wilde 9000 mensen van bijstand naar baan begeleiden       

De academie was onderdeel van het ambitieuze offensief dat de gemeente in 2019 lanceerde. Binnen een paar jaar wilde Den Haag negenduizend mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ aan het werk zien te krijgen. De Energieacademie zou 560 mensen van de bijstand naar een baan begeleiden. Samen met het bedrijfsleven en een aantal opleidingsinstituten werden werkleertrajecten opgetuigd. Na een jaar blijken er welgeteld zeventien jongeren een baan te hebben gevonden.


‘De subsidieruif van de Energieacademie is leeggegeten’

Al kort na de nota bene door Mark Rutte verrichte opening ontving wethouder Bert van Alphen signalen dat er iets niet in orde zou zijn op de academie. Een door hem ingeschakeld accountantskantoor stelde vast dat de centen anders werden besteed dan begroot. In een brief aan de gemeenteraad schrijft Van Alphen dat de salarissen ‘niet marktconform’ zijn geweest. Om één jongere aan werk te helpen zijn per saldo tienduizenden euro’s uitgegeven. ‘De ruif is leeggegeten,’ brieste een gemeenteraadslid van de VVD.

Adviesbureau onderzoekt doorstart Energieacademie

‘Dit is niet de manier waarop wij met gemeenschapsgeld willen omgaan,’ concludeert de GroenLinks-wethouder. De Raad van Toezicht van de SEA spreekt van een informele cultuur die zakelijkheid in de weg heeft gestaan. Vorige week vrijdag probeerden alle betrokkenen in een gesprek de situatie te redden. Nadat deze poging mislukte, besloot de Raad van Toezicht het faillissement aan te vragen. Een adviesbureau gaat onderzoeken of de academie op een andere manier kan doorstarten.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland