Actuele informatie over faillissementen en surseances

Wetenschappers beginnen kort geding tegen de staat wegens ‘verwoesting economie’

Door:
Henk Hanssen
  |  10 juni 2020
Een groep wetenschappers verenigd onder de naam Viruswaanzin.nl heeft de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd. In kort geding wordt geëist dat alle coronamaatregelen per direct worden beëindigd. Volgens de wetenschappers is het overheidsbeleid niet op feiten maar op angst gebaseerd en zijn de gevolgen voor de economie en samenleving rampzalig. De zaak dient op 25 juni bij de Rechtbank Den Haag.

‘Coronabeleid niet wetenschappelijk onderbouwd’

De groep die zich Viruswaanzin.nl noemt stelt dat de overheidsmaatregelen enorme schade aanrichten zonder dat er een redelijk doel mee wordt gediend. Daarnaast meent Viruswaanzin.nl dat het beleid een grondige wetenschappelijke onderbouwing ontbeert. ‘Met alles wat we inmiddels weten over het virus kan een weldenkend mens niet van mening blijven dat deze bizarre situatie nog langer noodzakelijk is,’ stelt de Rotterdamse biomedicus Willem Engel, een van de initiatiefnemers. ‘Gebleken is dat COVID-19 qua bedreiging voor de volksgezondheid niet sterk afwijkt van een gemiddelde griepgolf. Dat staat gewoon vast. Bovendien is de epidemie inmiddels voorbij.’

Duitse topambtenaar: ‘COVID-19 is vals alarm’

De argumenten van de eisers worden uiteengezet in een uitvoerige, 46 pagina’s tellende dagvaarding. Daarin wordt onder meer verwezen naar een recente analyse waarin de Duitse topambtenaar Stephan Kohn het coronabeleid evalueert. Kohn laat geen spaan heel van de Duitse maatregelen. Hij waarschuwt dat ‘alle tot op heden verrichte onderzoeken en risico-inschattingen erop wijzen dat de bestrijding van de pandemie tot bijkomende schade leidt die beduidend groter kan worden dan de door de ziekteverwekker veroorzaakte schade.’ Concluderend betitelt hij COVID-19 als ‘vals alarm’. Nadat de e-mail waarin hij zijn bevindingen verstuurde uitlekte, werd Kohn op non-actief gesteld.

Wegsmeltende belastinginkomsten. Massawerkloosheid. Torenhoge staatsschuld.

Refererend aan de inktzwarte voorspellingen van het CBS somt de dagvaarding ook de economische schade op die het coronabeleid in Nederland teweeg dreigt te brengen. Faillissementsgolven. Ontploffende overheidsuitgaven. Wegsmeltende belastinginkomsten. Massawerkloosheid. Een torenhoge staatsschuld. Ook wordt gewezen op de gezondheidsschade die optreedt als gevolg van de maandenlang uitgestelde zorg. Zo berekende het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven onlangs dat de komende jaren vijfhonderd extra borstkankerdoden zullen vallen doordat het preventieve bevolkingsonderzoek is stilgezet. In haar rapport van een paar weken terug noemde onderzoeksbureau Gupta de zorg voor coronapatiënten een koekoeksjong: er zijn 13- tot 21-duizend gezonde levensjaren gered ten koste van 100- tot 400-duizend gezonde levensjaren, aldus het instituut.


Tijdelijke Wet Covid-19 beperkt grondrechten

Naast het intrekken van alle beperkende lockdown-maatregelen eist Viruswaanzin.nl ook dat de Tijdelijke Wet Covid-19 onverbindend verklaard wordt. Jurist Jeroen Pols: ‘In dit wetsvoorstel is het zogenaamde nieuwe normaal vastgelegd. We zijn vanaf 1 juli wettelijk verplicht om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te blijven, en mogelijk later nog meer. Onze grondrechten worden vergaand beperkt. De politie mag dan bij je thuis komen controleren en mensen beboeten, wegsturen en zelfs arresteren en gevangenzetten. Met deze wet is de regering geen virus aan het bestrijden maar onze democratische rechtsstaat aan het afschaffen. Daar verzetten wij ons tegen.’

OMT uitgedaagd: wat klopt er niet aan deze redenering?

Initiatiefnemer Willem Engel heeft zich de afgelopen tijd ontpopt als een van de voornaamste critici van het RIVM-beleid. Engel, een wetenschappelijk onderzoeker die zich na een jarenlange loopbaan uiteindelijk afkeerde van de farmaceutische industrie en in Rotterdam een dansschool begon, kreeg vooral bekendheid door een anderhalf uur durend interview met YouTubekanaal Café Weltschmerz. Onder het motto ‘Prove me wrong’ kraakt hij het OMT en daagt hij de kabinetsadviseurs uit te verklaren wat er niet klopt aan zijn redenering. Een andere felle criticus van het overheidsbeleid, de opiniepeiler Maurice de Hond, noemde het interview ‘by far het beste interview dat ik de laatste maanden wereldwijd over COVID-19 heb gezien’. De kijkcijfers van de uitzending kunnen inmiddels met  Hilversum concurreren.

Niet bang zijn voor angst

‘Het enige wat we moeten vrezen is angst zelf.’ Deze quote van Franklin D. Roosevelt prijkt bovenaan de website van Viruswaanzin.nl. De Amerikaanse president sprak deze gevleugelde woorden uit in maart 1933 nadat hij de verkiezingen had gewonnen. In zijn speech verklaarde hij de oorlog aan de Grote Depressie die de wereld in zijn greep had en lanceerde hij het herstelprogramma New Deal. ‘The only thing we have to fear is fear itself.’ Volgens de eisers van het spraakmakende kort geding er nauwelijks een toepasselijker citaat in tijden waarin Den Haag, de EU en het IMF waarschuwen voor een crisis die de jaren dertig naar de kroon zal steken. Viruswaanzin.nl probeert de rechtszaak te financieren met crowdfunding. De zaak dient op 25 juni bij de Rechtbank Den Haag.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland