Actuele informatie over faillissementen en surseances

Accountants waarschuwen voor financieel infarct bij elf ziekenhuizen

Door:
Henk Hanssen
  |  9 oktober 2019
Op basis van een onderzoek van de jaarverslagen stelt BDO Accountants dat bij elf Nederlandse ziekenhuis de zorg in gevaar is. Bij vijf ziekenhuizen twijfelt BDO over het voortbestaan. Volgens de accountants is er nog geen sprake van een acuut faillissementsrisico. Ze noemen de toestand ‘zorgelijk’.

Onvoldoende voor elf ziekenhuizen

Jaarlijks onderwerpt BDO Accountants 64 ziekenhuizen aan een grondige vergelijkende analyse. Hierbij wordt met name gelet op solvabiliteit, liquiditeit en het rendement. De beoordeling mondt uit in een rapportcijfer. Op grond van de financiële gegevens uit 2018 halen elf ziekenhuizen een onvoldoende. Het OLVG en het BovenIJ Ziekenhuis, twee kleinere Amsterdamse ziekenhuizen, halen een nipte voldoende.

Twijfel over langetermijnperspectief ziekenhuizen

Wanneer de financiële situatie is verslechterd vanwege eenmalige verbouwingskosten of een grote investering in medische apparatuur, is er niet zoveel aan de hand. Ernstiger wordt het wanneer ziekenhuizen jaar in jaar uit laag scoren. Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen is een van de ziekenhuizen die steevast een onvoldoende behaalt. Bij vijf ziekenhuizen twijfelt BDO Accountants over het langetermijnperspectief. Hierbij gaat het om Medisch Centrum Twente in Enschede, het Zaans Medisch Centrum in Zaandam, het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Tergooi in Hilversum en Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen.


‘Geen kwestie van geld erin stoppen’

De situatie bij Amstelland, in een eerdere rangschikking nog hekkensluiter, is wel verbeterd maar daarmee is het gevaar niet geweken. ‘Het is geen kwestie van geld erin stoppen en dan is het probleem opgelost,’ verklaart Frank van der Lee, partner van BDO in Het Parool. ‘Zeker als de exploitatie verliesgevend is, dan kan je er geld in stoppen, maar dan komt er een moment dat het geld op is. Dan gaat het ziekenhuis weer de min in.’ Ondanks de negatieve uitschieters is het algemene beeld van de ziekenhuizen licht verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Onder meer dankzij de lagere rente is het rendement gestegen en zijn er minder ziekenhuizen in de rode cijfers beland.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland