Zilt-Proefbedrijf en Texel-Saline, twee unieke Texelse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verbouwen van gewassen op zilte grond, hebben deze week zelf faillissement aangevraagd. Volgens de directie van drukken verliezen uit het verleden te zwaar op de toekomst. ‘Het is doodzonde.’
Koninklijk bezoek
Staatssecretarissen, internationale tv-crews, koning Willem-Alexander, een minister uit Bangladesh: in de afgelopen jaren staken ze allemaal het Marsdiep over om op Texel een kijkje te nemen bij ‘het wereldwonder,’ zoals directeur Robin Konijn het zelf noemde. Dàt zoveel binnen- en buitenlandse gasten op de boot stapten, was op zichzelf niet zo verwonderlijk. Als een van de weinigen legden Zilt-Proefbedrijf en Texel-Saline zich toe op zilte teelt. Volgens het VN klimaatpanel IPCC is zilte landbouw een van de belangrijkste oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.
Landbouwlab met ingenieus buizensysteem
Stijgende zeespiegels, erosie, droge zomers: wereldwijd zullen landbouwgronden steeds zouter worden, zo is de verwachting. Welke gewassen zijn bestand tegen een zilte bodem met brak water? Hoe kunnen ze worden geoptimaliseerd? En blijft de smaak behouden? Op precies die vragen probeerden de innovatieve ondernemingen antwoorden te geven. Hoe? Met behulp van ‘het wonder van Texel’, een soort landbouwlaboratorium dat bestond uit een akker van een paar honderd meter lang met een ingenieus buizensysteem dat zoet met zout water mengde en over de zilte zaaibedden kon verdelen.
Zoutbestendigheid
Zeeaster, monniksbaard, zeekool. De pioniers onderzochten de zoutbestendigheid van een scala aan groentesoorten, van vreemdsoortige gewassen maar ook van oude vertrouwden als de aardappel, de wortels en de biet. Wetenschappers uit Wageningen en Amsterdam werkten aan de teelexperimenten mee. In 2016 kwam staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) langs. Hij stelde de bedrijven een financiële bijdrage in het vooruitzicht. Desondanks was het niet genoeg. ‘Het is doodzonde,’ zei directeur Konijn tegen dagblad Trouw. ‘De potentie is er. Maar als er elk jaar meer geld uitgaat dan er binnenkomt, moet je een keer stoppen.