Actuele informatie over faillissementen en surseances

Voor V&D-opvolger Hudson’s Bay lijkt faillissement nabij

Door:
Henk Hanssen
  |  12 juni 2019
Met de Nederlandse warenhuizen verwachtte het Canadese Hudson’s Bay Company (HBC) een omzet van miljard euro te kunnen realiseren. Minder dan twee jaar na de opening van de eerste winkel is precies het omgekeerde het geval: volgens interne bedrijfsdocumenten komt op termijn een verlies van een miljard euro in zicht. Haalt Hudson’s Bay het eind van dit jaar?

‘Een ongelofelijk aantrekkelijk land’

‘Nederland is een ongelofelijk aantrekkelijk land, zeer welvarend, zeer dichtbevolkt. Het maakt onderdeel uit van onze langetermijnstrategie om een universeel opererende warenhuisketen te zijn en om wereldwijd uit te breiden, vooral in Europa.’ Het is mei 2016 als Jerry Storch, ceo van Hudson’s Bay, in een interview met Bloomberg de oneindige mogelijkheden van de lage landen schetst. De leegstaande V&D-panden (‘Awesome!’) die hij heeft kunnen huren, zullen het begin vormen van een keten die tientallen warenhuizen zal omvatten en minstens een miljard aan omzet zal genereren, zo luidt de verwachting.

Verlies van 421 miljoen


Ruim drie jaar later zal Storch opgelucht zijn dat hij de afbladdering van zijn droomproject niet meer als ceo hoeft mee te maken. Al in november 2017 werd Storch verzocht plaats te maken, naar verluidt omdat hij niet met bestuursvoorzitter Richard Baker door een deur kon. De aanhoudend negatieve resultaten zullen ook aan zijn vertrek hebben bijgedragen. Vorig jaar noteerde HBC een verlies van 421 miljoen euro, een forse stijging ten opzichte van 2017 toen het verlies, mede door belastingmeevallers, tot 139 miljoen beperkt bleef. De afzonderlijke resultaten van de vijftien Nederlands winkels worden niet bekend gemaakt.

Verlies kan oplopen tot een miljard euro

Geschat wordt dat de Nederlandse winkels voor tachtig miljoen verantwoordelijk zijn voor de rode cijfers. Op basis van interne bedrijfsdocumenten voorspelt het Duitse zakenblad Wirtschaftwoche dat alleen al het verlies van de Nederlandse vestigingen bij ongewijzigd beleid in 2028 oploopt tot een miljard euro. Om te voorkomen dat dit rampscenario zich voltrekt, heeft HBC nu een financieel expert ingehuurd die de bedrijfsvoering gaat doorlichten. Daarnaast zullen verdere kostenbesparingen worden doorgevoerd. Marktanalisten vrezen echter dat een faillissement onafwendbaar is. Voor een herpositionering zou te weinig tijd resteren. ‘Je kunt er wel goedkopere merken neerleggen, maar de winkel ziet er nog steeds duur uit,’ zegt een retailadviseur in het FD.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland