Met de Nederlandse warenhuizen verwachtte het Canadese Hudson’s Bay Company (HBC) een omzet van miljard euro te kunnen realiseren. Minder dan twee jaar na de opening van de eerste winkel is precies het omgekeerde het geval: volgens interne bedrijfsdocumenten komt op termijn
een verlies van een miljard euro in zicht. Haalt Hudson’s Bay het eind van dit jaar?
‘Een ongelofelijk aantrekkelijk land’
‘Nederland is een ongelofelijk aantrekkelijk land, zeer welvarend, zeer dichtbevolkt. Het maakt onderdeel uit van onze langetermijnstrategie om een universeel opererende warenhuisketen te zijn en om wereldwijd uit te breiden, vooral in Europa.’ Het is mei 2016 als Jerry Storch, ceo van Hudson’s Bay, in een interview met Bloomberg de oneindige mogelijkheden van de lage landen schetst. De leegstaande V&D-panden (‘Awesome!’) die hij heeft kunnen huren, zullen het begin vormen van een keten die tientallen warenhuizen zal omvatten en minstens een miljard aan omzet zal genereren, zo luidt de verwachting.
Verlies van 421 miljoen
Ruim drie jaar later zal Storch opgelucht zijn dat hij de afbladdering van zijn droomproject niet meer als ceo hoeft mee te maken. Al in november 2017 werd Storch verzocht plaats te maken, naar verluidt omdat hij niet met bestuursvoorzitter Richard Baker door een deur kon. De aanhoudend negatieve resultaten zullen ook aan zijn vertrek hebben bijgedragen. Vorig jaar noteerde HBC een verlies van 421 miljoen euro, een forse stijging ten opzichte van 2017 toen het verlies, mede door belastingmeevallers, tot 139 miljoen beperkt bleef. De afzonderlijke resultaten van de vijftien Nederlands winkels worden niet bekend gemaakt.
Verlies kan oplopen tot een miljard euro
Geschat wordt dat de Nederlandse winkels voor tachtig miljoen verantwoordelijk zijn voor de rode cijfers. Op basis van interne bedrijfsdocumenten voorspelt het Duitse zakenblad Wirtschaftwoche dat alleen al het verlies van de Nederlandse vestigingen bij ongewijzigd beleid in 2028 oploopt tot een miljard euro. Om te voorkomen dat dit rampscenario zich voltrekt, heeft HBC nu een financieel expert ingehuurd die de bedrijfsvoering gaat doorlichten. Daarnaast zullen verdere kostenbesparingen worden doorgevoerd. Marktanalisten vrezen echter dat een faillissement onafwendbaar is. Voor een herpositionering zou te weinig tijd resteren. ‘Je kunt er wel goedkopere merken neerleggen, maar de winkel ziet er nog steeds duur uit,’ zegt een retailadviseur in het FD.