Actuele informatie over faillissementen en surseances

Crowdfunders jagen ondernemers faillissement in

Door:
Henk Hanssen
  |  5 juni 2019
Ze zijn cool, snel en altijd enthousiast. Maar achter de hippe voordeur van crowdfundingbedrijven verschuilen zich steeds meer ouderwetse bankiers die er niet voor terugdeinzen ondernemers met woekerrentes het faillissement in te duwen.

Zakelijk en persoonlijk failliet

De eigenaar van een Twents entertainmentbedrijf die zakelijk en persoonlijk failliet gaat omdat hij vijftien procent rente moet betalen over de 100.000 euro die hij leende van Funding Circle. Een restauranthouder uit Barendrecht die failliet gaat omdat hij een lening van Horeca Crowdfunding kreeg en deze te snel moest terugbetalen. Het zijn maar twee van de vele voorbeelden die naar voren komen uit het onderzoek dat het platform voor researchjournalistiek Investico heeft verricht naar de schaduwzijden van crowdfunding. De belangrijkste bevindingen worden vandaag gepubliceerd in Trouw en De Groene, vaste mediapartners van Investico.

Tennismaat met hondenwasstraat

Het idee is zo sympathiek. Het neefje dat een studio wil huren voor de eerste opname van zijn veelbelovende bandje, de buurvrouw die een sabbatical wil financieren zodat ze eindelijk haar sluimerende romanambities waar kan maken, een tennismaat die een hondenwasstraat wil beginnen, de kwijnende boekhandel van de provinciestad. Crowdfunding begon als hedendaagse bedelzak om projecten waar de bank zijn neus voor ophaalde mogelijk te maken. Die bedelzak is inmiddels gezwollen tot een geldbuidel van enorme proporties. In 2018 staken crowdfunders ruim driehonderd miljoen in het Nederlandse kleinbedrijf, een bedrag dat dit jaar naar verwachting zal oplopen tot een half miljard.


Succesverhalen van crowdfunding

Het fenomeen crowdfunding kent beroemde succesverhalen. Denk aan De Correspondent, de nieuwssite die binnen een week 1,3 miljoen euro binnenhaalde of aan het Leidse museum Naturalis dat mede dankzij 23.000 donateurs het skelet van een T. Rex-dino naar Nederland kon halen. Het onderzoek van Investico maakt echter duidelijk dat de crowd niet louter bestaat uit supporters en begunstigers die voor een goed doel wel wat geld kunnen missen. Ook ouderwetse kredietverstrekkers presenteren zich tegenwoordig als coole crowdfunders. Ze trekken ondernemers aan die bij hun bank nul op het rekest krijgen en zadelen hen op met een lening waar een middeleeuwse woekerrente voor moet worden betaald.

Rentes van vijftien tot twintig procent

Het Britse Funding Circle wist in Nederland al zeshonderd leningen weg te zetten tegen rentes van vijftien tot twintig procent, zo blijkt. En ht platform Collin Crowdfund wordt ervan bericht zelfs de meest krakkemikkige business plannen te belonen met een royale financiering die soms ten koste van een faillissement moet worden terugbetaald. Vooralsnog kunnen deze en andere ‘crowdfunders’ onbelemmerd hun gang gaan. Omdat de Autoriteit Financiële Markten de sector als een groeimodel beschouwt is er nauwelijks sprake van controle en worden bedrijven ontheven van de plicht een vergunning aan te vragen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Faillissementen per plaats


    Meer faillissementen per plaats
    Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
    Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
    • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland