Het jaar is nog pril maar de eerste faillissementssoap kan al worden opgetekend. Even leek het erop dat geldtransporteur Securcash ‘too big to fail was’ maar tenslotte mocht het bedrijf alsnog faillietgaan van de rechtbank.
Too big to fail?
Op 2 januari vroeg Securcash bij de Haagse rechtbank faillissement aan. Een dag later leek Securcash zich te kunnen voegen in het illustere rijtje der financiële systeeminstellingen die als ‘too big to fail’ gelden: de rechtbank wees het verzoek af. Echter niet omdat ze Securcash van hetzelfde belang achtte als ING, SNS of ABN Amro maar omdat ze vermoede dat het faillissement een snelle reorganisatie moest camoufleren. ‘De rechtbank kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de eigen aangifte is gebruikt om op eenvoudige wijze van duurovereenkomsten af te komen, waaronder 180 arbeidsovereenkomsten en vier huurovereenkomsten.’
Faillissementsboedel
Een kleine week later, op 8 januari, slikken de rechters dit vermoeden weer in. Het uitstel van betaling dat tussentijds wél is verleend, wordt alsnog omgezet in een faillissement. Overleg tussen het bedrijf en de aangestelde bewindvoerders, Marc Udink van het Haagse UdinkSchepel Adovcaten en Martijn Hoving van RVW Advocaten uit Leiden, heeft duidelijk gemaakt dat het bedrijf over onvoldoende cash beschikt om de crediteuren te betalen. De curatoren benadrukken dat de dienstverlening voorlopig wordt voortgezet. Op haar eigen site vermeldt SecurCash geruststellend dat ‘vooruitbetalingen van het wisselgeld niet in de faillissementsboedel vallen’. De 160 werknemers worden de komende anderhalve maand doorbetaald door het UWV.
Horrorland Zweden
Het einde van Securcash is behalve een menselijk drama en een financieel-juridische soap ook de kroniek van een aangekondigde dood. De belangstelling voor de kernactiviteit van het bedrijf – het vervoer van contant geld van en naar winkelketens als Kruidvat, Blokker en Trekpleister – neemt al jaren gestaag doch onvermijdelijk af. Zo rampzalig als in Zweden, waar 95 procent van de transacties in de detailhandel elektronisch wordt afgewikkeld, is het nog niet maar de directie heeft het horrorbeeld van de cashloze samenleving ook in Nederland steeds dichterbij zien komen. In winkels verloopt 61 procent van de betalingen inmiddels digitaal. De afname is zo sterk dat De Nederlandse Bank zich vorig najaar geroepen voelde te waarschuwen voor de teloorgang van cash: ‘Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar voor storingen en hackers,’ aldus een DNB-directeur.
Overname Brink’s
De voormalige eigenaar van Securcash, het Duitse bedrijf Wincor Nixdorf, keek nog met hoopvolle blikken naar de markt in die Heimat: Duitsers betalen nog altijd 78 procent van hun retailaankopen met contante euro’s. Uit angst voor het verlies van persoonlijke financiële vrijheid pleiten actiegroepen zoals Pro Bargeld er al jaren voor contant geld. In 2015 nam Wincor Nixdorf een grote concurrent van Securcash over, Brink’s. Diensten werden samengevoegd, filialen gesloten, personeel afgestoten: het marktaandeel in de Nederlandse geldtransportmarkt steeg tot vijftig procent. Het resultaat van alle inspanningen viel echter bitter tegen. Over het boekjaar 2015-2016 werd een verlies van bijna twaalf miljoen euro genoteerd, zo meldde het FD. In 2016 werd Wincor Nixdorf zelf het slachtoffer van een overname. De Amerikaanse multinational Diebold, onder meer producent van geldautomaten en alle bijbehorende software, slokte de onderneming op. De nieuwe directie zag er niets in te wachten op een verbetering van de resultaten.