Honderden zwangere vrouwen in heel Nederland zitten in nood omdat hun geplande abortus niet kan worden uitgevoerd. Als gevolg van het faillissement van twee klinieken zijn zij op een wachtlijst beland. Sommige vrouwen zijn al negentien weken zwanger. Na 22 weken voeren artsen geen abortus meer uit.
Financiële malversaties
De acute problemen zijn het gevolg van de financiële malversaties die bij de stichting CASA klinieken aan het licht zijn gekomen. Casa klinieken voerde tot voor kort het beheer over zeven van de vijftien klinieken die Nederland telt. Van de 31.000 abortussen die jaarlijks in Nederland worden uitgevoerd, vindt de helft plaats bij Casa. Op 8 augustus jongstleden sprak de rechter het faillissement uit over twee klinieken die onder Casa vallen, de stichting Scnl en de stichting Heilzaam Huis, beiden uit Den Haag. Volgens een onderzoek van het
Nederlands Dagblad is er bij de klinieken van Casa sprake van stelselmatige fraude. Journalisten van de krant, die over de periode 2000-2014 alle declaraties van alle Nederlandse klinieken doornamen, ontdekten dat Casa bij circa 52.000 abortussen gemiddeld honderd euro extra per behandeling rekenden.
Zwaarste vormen van narcose
Abortusingrepen worden in Nederland geheel vergoed door de basisverzekering. Casa declareerde de zwaarste vormen van narcose terwijl patiënten in werkelijkheid lichtere vormen van verdoving kregen toegediend. Al in 2013 kwamen er bij de Nederlandse Zorgautoriteit meldingen binnen over foutieve declaraties voor anesthesie door Casa. De perikelen hebben Casa genoodzaakt tot een reorganisatie met twee faillissementen tot gevolg. Onder meer een kliniek die zich toelegde op het uitvoeren van late abortussen is gestopt met het geven van behandelingen. Overige klinieken hebben last van onderbezetting terwijl zij juist nu veel meer patiënten op zich af zien komen. Om de nood het hoofd te bieden worden openingstijden verruimd. Aan vrouwen die korter zwanger zijn wordt gevraagd plaats te maken voor vrouwen die de 22 weken naderen.
Werkgroep
Afgelopen maandag heeft minister Schippers van Volksgezondheid overleg gevoerd met de directies van de Casa klinieken. Om de continuïteit van de zorg te waarborgen, zal een werkgroep worden opgericht. Verwacht wordt dat het nog zeker tot halverwege 2018 duurt voordat de capaciteitsproblemen zijn opgelost.