Actuele informatie over faillissementen en surseances

Winkels van Charles Vögele maken doorstart

Door:
Henk Hanssen
  |  8 maart 2017
Eind januari gingen ze failliet, de 95 Nederlandse winkels van de Zwitserse modeketen Charles Vögele. Maar er is goed nieuws. 90 van de 95 winkels worden overgenomen door de ervaren mode-entrepreneur Remt Melles en kunnen een doorstart maken.

Overeenstemming

Het bericht over de overname is evenwel nog niet door het hoofdkantoor van Charles Vögele in Freienbach, een rustiek plaatsje aan het Meer van Zürich, doorgedrongen. Een Nederlandse klant die op de ‘storefinder’ van de site van de modeonderneming op zoek gaat naar de dichtstbijzijnde winkel, wordt verwezen naar stadjes net over de Duitse grens. Maar dat is wellicht een kwestie van tijd. Curator Hans Hendriks van het Utrechtse KBS Advocaten liet er gisteren in zijn persverklaring geen misverstand over bestaan. Hij heeft overeenstemming bereikt met Melles’ Vidrea Retail over voortzetting van de onderneming.

Hippe kleding voor scooterliefhebbers

Charles Vögele gaat er prat op het leidende Zwitserse modebedrijf te zijn. In elk geval is het een onderneming met een lange historie. De zaak werd in 1955 opgericht door Charles Vögele, een vermaarde autocoureur uit Uznach die onder meer furore maakte in de 24 uur van Le Mans en als manager van zijn eigen Formule 1-racestal. Het assortiment van het 58 vierkante meter kleine winkeltje dat hij met zijn vrouw Agnes aan de Hirschengraben in Zürich opende, bleef trouw aan de geest van de stichter: de rekken waren voornamelijk gevuld met hippe kleding voor scooter- en autosportliefhebbers.

Overname Peek & Cloppenburg

Vögele, afkomstig uit een ondernemende familie, breidde zijn activiteiten geleidelijk uit, eerst in Zwitserland, vervolgens naar Duitsland, Oostenrijk, België en, in 1999, naar Nederland. Door overnames van de filialen van Peek & Cloppenburg en Kien Mode groeide de onderneming hier snel uit tot een keten van meer dan honderd filialen waar onder diverse eigen labels de betere dames-, heren- en kinderkleding werd verkocht. In 2009 behaalde het beursgenoteerde concern nog een omzet van 1,5 miljard Zwitserse frank.


Overname door Italianen

Een paar jaar later kwam de klad erin, mede als gevolg van logistieke problemen, verslechterende marktomstandigheden en de ongunstige koersverhouding tussen de sterke Zwitserse frank en de euro. Herpositioneringen en reorganisaties konden het tij niet keren. In 2016 werd de onderneming overgenomen door de Italiaanse Sempione Retail dat af moest zien van de plannen om haar positie in onder meer Noord-Europa te versterken. Het bedrijf trok zich terug uit België en begin dit jaar volgde de sluiting van de Nederlandse vestigingen.

Gelouterde textielondernemer

De Nederlandse tak van de keten komt nu in handen van Remt Melles, een gelouterde textielondernemer die als commercieel directeur onder meer actief was bij MS Mode en Etam/Promiss en ook zelf een reeks bedrijven oprichtte zoals Lowland Fashion, T-corporation en A&Q. Melles brengt de boedel onder in de speciaal daartoe opgerichte vennootschap Vidrea. Doel is om zoveel mogelijk filialen te behouden. Wel zullen de vestigingen de komende tijd worden omgebouwd tot zaken waar mode van meerdere merken, waaronder ook Charles Vögele, worden gevoerd. Charles Vögele zelf heeft de aftakeling van zijn imperium niet meer hoeven meemaken. De in de Zwitserse pers als ‘legendarische self-made ondernemer’ omschreven oprichter overleed in 2002 op 79-jarige leeftijd.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland