Actuele informatie over faillissementen en surseances

Curatoren V&D blijven ruziën met Docdata

Door:
Henk Hanssen
  |  18 januari 2016
Zo doortastend als ze lijken op te treden bij het in het kaart brengen van overnamekandidaten, zo traag opereren de curatoren van V&D bij het oplossen van het conflict dat met Docdata is ontstaan. Bij de Waalwijkse logistiek dienstverlener liggen nog honderdduizenden artikelen van het warenhuis. De directeur van Docdata is het aanhoudende gesteggel over het tarief dat hij mag rekenen voor teruggave van de voorraden inmiddels helemaal zat.

Hakken in het zand

Waar andere leveranciers knarsetandend moeten toezien hoe V&D vrolijk hun spullen blijft verkopen terwijl nagenoeg zeker is dat zij er nooit een cent voor terugzien, zet Docdata de hakken in het zand. In de magazijnen van het Brabantse fulfilmentbedrijf liggen nog 600.000 artikelen die voor de webshop van V&D waren bestemd. Circa 250.000 items zijn eigendom van leveranciers van het warenhuis, de rest is van V&D. Met de faillissementswet in de hand hebben de curatoren Docdata gelast alle spullen vrij te geven. Het fulfilment-bedrijf weigert hier zonder meer aan mee te werken. Reden: V&D heeft nog een schuld van anderhalf miljoen euro uitstaan bij de Brabanders.

‘Te hoge handlings fee’

De curatoren, Kees van de Meent en Hanneke de Coninck-Smolders, zijn woedend over deze opstelling. Vorige week stuurden zij een brief aan de leveranciers waarin zij Docdata ervan betichtten een te hoge handling fee te vragen voor het vrijgeven van ‘de aan u toebehorende voorraad.’ Docdata had voorgesteld alle spullen – inclusief de voorraden die eigendom zijn van V&D – over te dragen tegen een vergoeding van € 1,50 per artikel voor handelings- en transportkosten. Dit voorstel werd door de curatoren categorisch afgewezen. Volgens hen is deze fee ‘verre van marktconform.’ De Waalwijkers reageerden hierop als door een wesp gestoken. Zij hebben nu besloten de door de leveranciers in consignatie gegeven artikelen wel vrij te geven terwijl ze de voorraden van V&D vasthouden. Alleen wanneer de curatoren € 2 per item betalen, worden ook deze spullen overgedragen. ‘Ik ben er helemaal klaar mee,’ zei algemeen directeur Jack Heijkans tegen De Gelderlander. ‘Wij houden onze poot stijf.’


Nederlandse Logistiek Prijs

Docdata verzorgt voor een groot aantal bedrijven, waaronder Bol.com, Hewlett-Packard en de Bijenkorf, de logistiek achter de webshop. In november vorig jaar won Docdata de Nederlandse Logistiek Prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de vereniging Logistiek management (vLm), de 1700 leden tellende beroepsvereniging van logistieke specialisten. In haar rapport prees de jury ‘het oer-Nederlandse bedrijf’ vanwege haar kosteneffectieve en innovatieve manier van werken. De curatoren van V&D zullen hier zonder twijfel anders over denken. Zij houden vast aan hun standpunt dat de Waalwijkers een driemaal te hoog tarief berekenen. De directeur van Docdata gelooft dat de curatoren door te bezuinigen op de handlings fee vooral hun eigen kosten omlaag willen brengen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland