Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Vakbonden boos over flitsfaillissement Imtech-dochter

Door:
Henk Hanssen
  |  9 september 2015
Het flitsfaillissement mag politiek en juridisch omstreden zijn, toch bedienen ook de curatoren van Imtech zich weer van dit instrument. Imtech Industrial Services werd dinsdag failliet verklaard en herrees tegelijkertijd uit zijn as. Vakbonden reageren teleurgesteld.

Tevreden man

Imtech-curator Jeroen Princen toont zich dezer dagen een naar omstandigheden tevreden man. Niet zonder trots kon hij melden dat het banenverlies bij het half augustus failliet verklaarde Imtech redelijk beperkt blijft. Van de ongeveer achttienduizend banen zullen er circa duizend verdwijnen, zei hij tegen het FD. Voorts kon hij melden dat Imtech Industrial, de dochter die zich toelegt op het ontwerp en onderhoud van technische installaties voor productieprocessen van onder meer de chemie-, olie- en gasindustrie, in brokstukken wordt verkocht. De surseance is opgeheven en omgezet in een faillissement van het soort dat een snelle doorverkoop faciliteert.

Het jaar van het flitsfaillissement

Flitskapitaal, flitshandel, flitskrediet… Deze woorden zijn wél doorgedrongen tot het idioom van de Dikke Van Dale, naar flitsfaillissement is het nog vergeefs zoeken. Onder curatoren, juristen en ondernemers-in-nood is het woord echter al lang lingua franca. Dankzij kinderopvangbedrijf Estro, Neckermann.com en Heiploeg, allen bedrijven die na een bankroet pijlsnel wisten door te starten, groeide 2014 uit tot het jaar van het flitsfaillissement. Vakbondsjuristen lopen al tijden zonder succes te hoop tegen deze ontwikkeling. Ook bij het faillissement van Imtech Industrial rest hen weinig anders dan boos gepruttel.

Opgeknipt en doorverkocht

De curatoren hebben dit bedrijfsonderdeel behendig opgeknipt en de brokstukken doorverkocht aan de Ierse onderneming Kentech, het Limburgse Convoi, de Verwater Group uit Hoogvliet en het Zeeuwse Cegelec. Hoewel de werkgelegenheid van de in totaal negenhonderd personeelsleden, waarvan een deel bestaat uit zzp-krachten, merendeels behouden blijft, reageren de vakbonden toch verbolgen omdat de werknemers nieuwe contracten  voorgelegd krijgen waarbij hun opgebouwde rechten, zoals dienstjaren en vakantiedagen, verloren dreigen te gaan. ‘Wij realiseren ons dat de curatoren hun uiterste best hebben gedaan om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden,’ zegt Loes Bezemer-Videler, bestuurder van CNV Vakmensen. ‘Maar uiteindelijk moeten de mensen nog maar afwachten of er voor hen straks echt een plek is in een doorstart, en onder welke voorwaarden dat zal zijn. De onzekerheid is groot. Kortom, we staan niet te juichen.’ De bonden hebben al verschillende juridische stappen gezet in een poging de rechter tot een oordeel te dwingen over het achterkamertjesoverleg dat aan een flitsfaillissement voorafgaat, maar vooralsnog hebben ondernemers en curatoren vrij spel.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland