Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Faillissement Frans ict-bedrijf bedreigt cruciale Nederlandse overheidssystemen

Door:
Henk Hanssen
  |  27 maart 2024
Hapert straks de uitkering van de AOW en de kinderbijslag? Het dreigend faillissement van de Franse ict-leverancier Atos brengt diverse Nederlandse overheidsdiensten in het nauw. Atos leed in 2023 een astronomisch verlies van 3,44 miljard euro. De waarde van het aandeel is verdampt en de huisbankiers beginnen zenuwachtig te worden.

De Nederlandse geschiedenis telt meer ict-rampen dan watersnoodrampenIct en de Nederlandse overheid zijn spreekwoordelijk geworden tegenpolen. Ze hebben elkaar hard nodig bij de voortrazende digitalisering van de samenleving maar gedragen zich als water en vuur. De Nederlandse historie telt inmiddels bijna meer ict-rampen dan watersnoodrampen. Het aantal slachtoffers is onbekend, maar vaststaat dat er veel mensen te lijden hebben onder de haperende systemen. Denk alleen aan C2000, het beruchte netwerk waarmee hulp- en veiligheidsdiensten zoals politie en brandweer geacht worden te communiceren. Aan de broodnodige vernieuwing wordt al vijftien jaar gewerkt, de kostenoverschrijding loopt in de vele tientallen miljoenen en elke dag weer leiden storingen ertoe dat agenten geen assistentie in kunnen roepen en dat hulpdiensten elkaar niet kunnen bereiken.

Hofleverancier van Nederlandse ict-systemen is op sterven na dood.

De computerellende rond C2000 of de Belastingdienst (die de overheid belet nieuw fiscaal beleid te voeren) is nog maar klein bier vergeleken bij het debacle waar Den Haag zich nu schrap voor zet. Als het tegenzit, is de overheid straks niet in staat om AOW en kinderbijslag uit te keren. Ook de vernieuwing van de digitale infrastructuur van de krijgsmacht kan in gevaar komen en ambtenaren van provincies zullen vergeefs zoeken naar informatie over bedrijfsterreinen en grondwater. De auteurs van dit rampscenario zijn te vinden in Bezons, een voorstad van Parijs. Aldaar zetelt het hoofdkantoor van Atos, een Franse ict-gigant. En deze hofleverancier van Nederlandse ict-systemen is op sterven na dood.

Aandeel Atos is met 97 procent gedaald

Door almaar voortdurende interne strubbelingen is de glans van deze voormalige parel van Franse technologie geheel uitgedoofd. In 2023 leed Atos een astronomisch verlies van 3,44 miljard euro. Crédit Agricole, een van de huisbankiers, vindt de schulden te gortig worden en wil eruit stappen. Beleggers hebben de moed al lang opgegeven. Sinds het aandeel in februari 2020 zijn hoogste punt bereikte, is het met 97 procent gekelderd. Vandaag kan iemand zich voor een luttele € 1,50 aandeelhouder van het eens zo prestigieuze Atos noemen.

Den Haag schoof waarschuwende rapporten in een diepe la

Den Haag is diverse malen gewaarschuwd voor de kwetsbare situatie die ontstaat wanneer onderhoud en beheer van cruciale systemen afhankelijk zijn van één externe leverancier. Tien jaar geleden schreef een Kamercommissie al een rapport van deze strekking. En in 2016 waarschuwden door toenmalig minister Stef Blok aan het werk gezette Berenschot-experts voor ‘het risico van discontinuïteit’ dat zich bij faillissement van een leverancier kan voordoen. Deze indringende adviezen zijn in de wind geslagen met als gevolg dat er nu bij Defensie, de SVB en andere instellingen op maatregelen wordt gebroed om digitale rampspoed te voorkomen. Atos zelf probeert intussen de nervositeit bij zijn klanten te temperen met geruststellende statements. De ict-reus, die een grote rol speelt bij de Olympische Spelen van Parijs, zou ‘too big to fall’ zijn. 


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland