Het zijn barre tijden voor hipsters. Ging vorige week fietsenmaker Van Mook op de fles, vanaf deze week moeten zij verder leven zonder ‘visvrije tonijn’. Seasogood, de in Den Bosch gevestigde fabrikant van ‘visvrije tonijn’, is failliet verklaard.
Rampseizoen voor hipsters
Het jaar is nog maar net over de helft maar nu al dreigt 2023 in de hipsterannalen als een rampseizoen te worden bijgezet. Dit voorjaar moesten ze met lede ogen aanzien dat enkele tientallen microbrouwerijen failliet gingen, waaronder het Tilburgse Kraftbier, uitvinder van diverse, onder hipsters populaire speciaalbiertjes. Begin deze maand werd de complete voorraad van Kraft geveild.
Aangifte tegen Van Moof
Een week geleden volgde het demasqué van de Amsterdamse fietsenmaker VanMoof. Onder druk van een naderend bankroet, bleek VanMoofs als ‘Peace of Mind-service’ verkochte dienstverlening een holle kreet. Woedende klanten probeerden bij de politie tegen VanMoof aangifte doen wegens diefstal: de maker van de peperdure tweewielers weigerde voor reparatie afgegeven fietsen terug te geven. Mensen die een fiets hadden besteld konden fluiten naar hun geld.
Visvrije tonijnfabrikant failliet verklaard
Alsof het ‘afpakken’ van bikes & biertjes nog niet genoeg was, werd deze week de aanval ingezet op het hipstermenu. De kans is groot dat veganvarianten van tonijnsandwich, tonijnsalade en pizza tonno binnenkort van de kaart verdwijnen. Seasogood, de in Den Bosch gevestigde fabrikant van ‘visvrije tonijn’, is onverwacht failliet verklaard. Eind 2022 leken de zaak juist nog zo goed te draaien. De met een concentraat van sojabonen, zeewier, algen en bessen in elkaar geknutselde ‘tonijn’ wist zelfs tot de schappen van Albert Heijn en de boxen van maaltijdleverancier Hello Fresh door te dringen.
Curator: ‘Seasogood failliet door geldgebrek’
Tegen deze achtergrond wierp de onderneming dit voorjaar bij beleggers een hengel uit om hen te interesseren voor een obligatielening van 700.000 euro. Bij de presentatie voor de NPEX-beurs liet Seasogood, in 2020 opgericht door Michael Lusink en Dennis Favier, steil oplopende cijfers zien. Van € 170.000 in 2022 zou de omzet doorgroeien naar 5,7 miljoen in 2025. Het verhaal over de neptonijn wist echter niet alle investeerders te overtuigen. ‘Het bedrijf had aanvullende financiële middelen nodig, die er niet waren,’ meldt een woordvoerder van advocatenkantoor WatsonLaw – dat tot curator is benoemd – tegen RTL Nieuws. ‘Daarom heeft het zelf faillissement aangevraagd. Het is nog iets te vroeg om meer details te geven, omdat we eerst de stukken nog moeten bestuderen en wat mensen op vakantie zijn.’