Is het einde oefening of een onvermijdelijke adempauze? Het nieuws dat het Helmondse Lightyear, de bewierookte start-up van zonneauto’s, uitstel van betaling heeft aangevraagd, slaat in elk geval in als een bom. Vorige week maakte Lightyear nog bekend dat een leasebedrijf tienduizend auto’s had besteld. Nu wordt de productie van de Lightyear 0 gestaakt.
Investeerders stuurden aan op surseance Lightyear
Het zijn naar verluidt vooral de investeerders die de directie onder druk hebben gezet om surseance aan te vragen. Zij hebben samen een slordige tweehonderd miljoen euro in de ontwikkeling van de elektrische zonnepanelenauto gestoken. Het gaat onder meer om de familie achter het SHV-concern, de Zweedse sportautomaker Koenigsegg en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Omdat alsnog bleek dat de productie van het eerste model financieel niet haalbaar was, zouden zij een spaak in het wiel hebben gestoken.
Surseance moet geld vrijmaken voor ontwikkeling Lightyear 2
Ceo en medeoprichter Lex Hoefsloot spreekt in het FD over ‘een pijnlijk besluit’. Hoe de surseance er voor de investeerders uitziet, is nog niet bekend. Door uitstel van betaling aan te vragen voor de operationele vennootschap waar de productie van het eerste model in is ondergebracht, komt er meer geld vrij voor de ontwikkeling van het tweede model, de Lightyear 2, zo is de redenering. De onderneming die zich richt op de fabricage van deze deels op zonne-energie voorgedreven auto’s, geldt als een van Nederlands meest veelbelovende start-ups. De Lightyear 2 heeft een bereik van achthonderd kilometer.
Lightyear 2 moet in 2025 van de band rollen
Tienduizenden particulieren hebben zich al gemeld voor deze auto die minder dan veertigduizend euro moet gaan kosten. Leasebedrijven hebben al twintigduizend exemplaren besteld. De Lightyear 2, het massamodel, moet in 2025 van de band rollen. De Lightyear 0 werd gemaakt door een autofabrikant in het Finse stadje Uusikaupunki. Ook voor hen is het uitstel van betaling een flinke tegenvaller.