Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Leidt Musk Twitter naar een faillissement?

Door:
Henk Hanssen
  |  16 november 2022
Gaat het de rijkste man ter wereld lukken om met Twitter het succes van Tesla, SpaceX en PayPal te evenaren? Met flair, visie en bezetenheid leidde Elon Musk deze bedrijven naar de wereldtop maar voor zijn jongste aankoop pakt de drieste Muskiaanse methode tot nu toe averechts uit. Musk zelf sluit niet uit dat Twitter failliet gaat.

De Musk-methode: val de bestaande orde aan en zet de boel op zijn kop

‘Het probleem is dat ‘het proces’ bij een boel grote bedrijven synoniem wordt voor nadenken. Medewerkers worden aangemoedigd om zich te gedragen als radertjes in een ingewikkelde machine. Dit leidt ertoe dat mensen die niet bijster slim en creatief zijn toch bij het bedrijf blijven.’ Aldus sprak Elon Musk in 2012 in een interview met het Amerikaanse techbusiness magazine Wired. Deze veelgeciteerde woorden geven in een notendop weer wat er gebeurt wanneer Musk een bedrijf start of overneemt: hij onderzoekt de fundamenten van de business, valt de bestaande orde aan en zet de boel op zijn kop.

De overname van Twitter: Doet-ie t of doet-ie ’t niet?

Het is een stijl die hem tot de meest geliefde, meest omstreden én meest vermogende zakenman van de wereld heeft gemaakt. De methode bracht PayPal, Tesla en SpaceX tot ongekende bloei maar, bij Twitter slaat de werkwijze tot dusver niet bepaald aan. De route naar de overname van de sociaalnetwerksite had sowieso al veel weg van een aflevering van Peter Jan Rens’ Doet-ie t of doet-ie ’t niet? Het begon ermee dat Musk, zelf een enthousiast Twitteraar, zich geregeld liet ontvallen dat hij zich zorgen maakte over de vrijheid van meningsuiting op het platform. Met zijn strenge contentmoderatie zou Twitter de democratie ondermijnen. Dit voorjaar werd duidelijk dat Musk het niet bij commentaar vanuit de coulissen wilde laten: hij had een belang van 9,2 procent in het platform opgebouwd. Gemiddeld had hij 36 dollar per aandeel betaald. In april liet hij weten dat hij Twitter wilde kopen en eind die maand bereikte hij daadwerkelijk een akkoord met de directie.

Rechter verplichtte Musk Twitter over te nemen

De prijs werd afgemaakt op 54,20 per aandeel, een slordige 44 miljard. Maar, een paar maanden later wilde Musk zich alsnog onder de deal uitdraaien. Reden: Twitter zou teveel nepaccounts bezitten. Daarop spande de Twitter-directie een proces aan. En met succes: in oktober legde een rechter in Delaware Musk de verplichting op om de afspraak na te komen; zo niet, dan kon hij een even kostbare als langdurige procedure tegemoet zien waarin hij vrijwel zeker aan het kortste eind zou trekken. Maar het zou best kunnen dat straks blijkt dat Musk ook in dat geval beter af zou zijn geweest. Wanneer het verlieslijdende Twitter het niet redt, is hij tientallen miljarden kwijt.


Musk sluit niet uit dat Twitter failliet gaat

Vorige week waarschuwde Musk de medewerkers van Twitter dat hij niet uitsluit dat het bedrijf failliet gaat. ‘Er komen moeilijke tijden aan,’ schreef hij volgens persbureau Bloomberg in een email aan zijn medewerkers. ‘Ik kan de boodschap niet mooier maken dan ze is.’ De topman eindigde zijn bericht met het intrekken van de permissie om thuis te werken. ‘Tenzij ze er fysiek niet toe in staat zijn, wordt iedereen minstens veertig uur per week op kantoor verwacht.’ Met ‘minstens veertig uur’ bedoelde de nieuwe Twitterbaas niet dat zijn mensen op vrijdagmiddag een uurtje langer bij de borrel konden blijven hangen. Naar verluidt heeft hij hen werkweken van tachtig uur in het vooruitzicht gesteld.


Twitter lijdt dagelijks drie miljoen dollar verlies

De sociaalnetwerksite verliest elke dag drie miljoen dollar. Om het bloeden te stoppen heeft Musk de meest rigoreuze maatregelen genomen. Zo werd de helft van de 7500 medewerkers ontslagen. Korte tijd later kwam hij gedeeltelijk terug op dit besluit: tientallen mensen die onmisbaar bleken werden gevraagd om weer terug te keren. De IT-afdeling kreeg opdracht om per dag anderhalf tot drie miljoen dollar te besparen op de kosten om het netwerk in de lucht te houden. En Musk kondigde aan dat gebruikers binnenkort acht dollar per maand moeten gaan betalen voor het blauwe vinkje dat aantoont dat hun account is geverifieerd.


Twitter krijgt zeldzame waarschuwing van consumentenautoriteit

Met zijn drastische ingrepen heeft Musk tot nu toe vooral chaos veroorzaakt en kritiek geoogst. Sommige bedrijven verklaarden niet langer op Twitter te willen adverteren. En een paar dagen geleden deelde de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC een zeldzame oorvijg uit aan de netwerksite. De Federal Trade Commission, een equivalent van onze ACM, meldde de ontwikkelingen bij Twitter ‘met grote bezorgdheid te volgen’ en maande het bedrijf om de privacy-en beveiligingsvereisten serieus te blijven nemen. ‘Geen enkele topman of bedrijf staat boven de wet,’ aldus de FTC in niet mis te verstane woorden. De komende maanden moeten duidelijk maken of Musks missie om Twitter rendabel te maken zal slagen.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 30 november 2023 Van de redactie | donderdag 30 november 2023
Fur-Textiles Nederland BV failliet verklaard wonen360 | donderdag 30 november 2023
Nieuwe faillissementen van 29 november 2023 Van de redactie | woensdag 29 november 2023
Forum voor Democratie bv technisch failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023
In 2023 gingen al 25 zonne-energiebedrijven failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland